In Californië moeten burgers zuinig doen met water en krijgen boeren en hun landbouw regelmatig helemaal geen water omdat het naar de wilde zalm gaat, schrijft Bloomberg.

Productieverlies en prijsstijgingen
De autoriteiten in het door de ergste droogte in jaren getroffen Californië hebben letterlijk de kraan van de watervoorziening naar boeren en landbouwgebieden dichtgedraaid, waardoor dit jaar naar schatting zo'n 177.000 hectare braak zal blijven liggen, 17.000 banen verloren gaan en Californië $2,2 miljard schade lijdt. Het aankomende productieverlies leidt al enige tijd tot prijsverhogingen, Californië is immers de grootste landbouwstaat van de VS.

Natuurbescherming gaat boven alles
De wilde Chinook-zalm blijkt daar een niet onbelangrijke rol in te spelen. Onder de Endangered Species Act moeten er maatregelen genomen worden om de vissen hun paaigronden te laten bereiken. Dat betekent dat de pompstations in het Sacramento-San Joaquin stroomgebied - die duizenden hectaren en 23 miljoen Californiërs van water voorzien - tijdelijk uitgezet worden. Boeren zien dat kostbare water met lede ogen de oceaan in stromen en vinden dat er een beprijzing moet komen. "Er moet een waarde toegekend worden aan het leveren van water aan stedelijke centra, of dat nu voor de industrie, menselijke consumptie of de landbouw is. Vandaag bungelt de landbouw onderaan, en gaat de natuurbescherming vóór alles", moppert een boerin op Bloomberg. "Onze watertoevoer is direct afhankelijk van wat er nodig is voor de zalm."

Dit voorjaar nam Californië ook al maatregelen om de jonge zalmpjes per tankwagen naar zee te vervoeren - er stond te weinig water in de rivieren om het de jonge visjes op eigen kracht te laten doen. Omdat het economisch belang van de Californische zalmvisserij ($1,5 miljard) te groot is, worden de vissen met zowel wegstromend water als een technische helpende hand geholpen.

Fotocredits: 'Chinook Salmon', Francis Eatherington