Directeur Peter Moore van whiskyproducent Ballantine’s denkt dat het ruimtetoerisme in opkomst is. Dat schrijft de New York Times tenminste. Daar hoort straks ook bij dat je in de ruimte van een sterk glas moet kunnen genieten.

Maar... astronauten drinken door rietjes. In een gewichtsloze toestand gedragen vloeistoffen zich nogal anders dan onder invloed van de zwaartekracht. Om straks ook stijlvol van een mooi glas whisky te kunnen genieten, financiert Ballantine's dan ook de ontwikkeling van het Space Glass.

Capillaire werking
De Open Space Agency is verantwoordelijk voor het design van het glas. Het gaat uit van de capillaire werking van vloeistoffen. Bij dit door Leonardo da Vinci ontdekte proces gaat een vloeistof in een dunne buis vanzelf omhoog. Op aarde vermindert de zwaartekracht deze werking, maar in de ruimte werkt het juist prima.

Het ontwerp
Het ontwerp van het glas bestaat uit een bolvormig glas met een vergulde bodem. De onderkant bevat een magneet, zodat het glas gemakkelijk aan een metalen oppervlakte blijft zitten. Een reservoir waar een smalle spiraal doorheen loopt vult zich vanzelf wanneer je het glas met z'n ingebouwde ventiel aan een whiskyfles klikt. Zo gaat er geen druppel verloren. De gouden bodem houdt de whisky op zijn plek. De spiraal loopt uit in een mondstuk. De vloeistof kruipt in de smalle buis naar boven.



De designers testten het ontwerp in een 146 meter hoge toren in Bremen. Tijdens een lange val creëert men daar gewichtsloze omstandigheden. Uit filmpjes van het glas bleek dat de whisky inderdaad omhoog klimt, precies zoals werd voorspeld.

Ontwikkeling
Als toevoeging op het glas creëerde Ballantine’s een speciale whisky. In de afwezigheid van zwaartekracht komt het water in het lichaam van de astronaut omhoog. Dat leidt tot een soort verstopping die voelt als een continue verkoudheid. Als gevolg daarvan proeven astronauten minder goed. Ter compensatie heeft de nieuwe whiskey een zoetere, kruidigere smaak.

Het zal nog even duren voordat je kunt genieten van een glas whiskey in de ruimte. Zowel de whiskey als het glas komen voorlopig nog niet op de markt. Momenteel bestaat er één Space Glass en zijn er elf flessen van de nieuwe ruimte-whisky. De designers kijken daarom uit naar mogelijkheden om het glas in de ruimte te testen.

Fotocredits: 'Space Glass', medium.com