Gebruik je je theedoeken in de keuken voor meerdere doelen - afdrogen van zowel servies als handen, schoonvegen van een oppervlak - dan vergroot je de kans een voedselvergiftiging op te lopen. Dat schrijft ScienceDaily naar aanleiding van een onderzoek door de universiteit van Mauritius. De samenstelling en grootte van het gezin, wat er gegeten wordt en hoe er met hygiëne wordt omgegaan zijn bepalend voor de hoeveelheid bacteriën op theedoeken.

De onderzoekers namen 100 theedoeken letterlijk onder de loep. Op 49% van de theedoeken bleken ziekteverwekkers voor te komen. Vooral coliforme bacteriën - waaronder de 'poepbacterie' E.coli (37%) en Enterococcus spp (37%) kwamen veel voor, Staphylococcus aureus (14%) wat minder. Bij gezinnen met veel kinderen, op vochtige theedoeken, theedoeken die voor meerdere doeleinden gebruikt werden en bij gezinnen die vlees eten troffen de onderzoekers relatief meer ziekmakers aan. Om kruisbesmetting en voedselvergiftiging te voorkomen, adviseren de onderzoekers om theedoeken voor één doeleinde te gebruiken en hygiënisch te zijn in de keuken.
Bron: ScienceDaily - Kitchen towels could contribute to the growth of potential pathogens that cause food poisoning