image

Superfoods zijn nogal in de mode in Engeland. Dat zijn primaire voedingsmiddelen die ergens tegen helpen of ergens heel goed voor zijn. Zoals granaatappel en frambozen die beiden zouden barsten van de anti-oxidanten en daarom goed zijn tegen kanker. Zodra het nieuws opleeft zijn de bakjes frambozen niet aan te slepen en doen de granaatappelsapverkopers goede zaken. Gezondheidsclaims zijn op dit moment niet voor niks een fors probleem voor de wetgever.

Je ziet die mode hierheen waaien. Resultaten van epidemiologisch onderzoek - geen onwaarheden, maar wel slechts statistische verbanden zonder oorzakelijkheid - worden in de pers waarheden als koeien en belanden als hele en halve suggesties op de verpakkingen van merkfabrikanten.

Een mooi voorbeeld is een bericht over appels en zwangere vrouwen op de site van de BCC gisteren. Als je moeder tijdens je zwangerschap appels heeft gegeten, is de kans dat je asthmatisch wordt fors lager.
At ze er ook nog eens vis bij, dan krijg je ook al geen huidproblemen (eczeem, een vervelend probleem voor jonge kinderen). In de vette kopjes bij het onderzoek staat te lezen: " This study suggests a simple modification that can be made to a pregnant mother's diet which may help protect her child from developing asthma" (citaat van een onderzoeker.
Even verderop in de tekst valt te lezen dat er weliswaar een statistisch verband is aangetroffen tussen het eten van appels en vis en genoemde problemen, maar dat onderzoekskundig beslist niet valt uit te sluiten dat iets heel anders voor minder eczeem en asthma zorgt.

Natuurlijk zijn appels en vis prima voedingsmiddelen. Maar een dieet van vooral appels en vis lijkt toch wat minder verstandig. Vraag is dus: hoe benader je het publiek om hierover zinvol en niet met onterechte verwachtingen te communiceren?

Hans Schepers deed gisteravond een suggestie om vanuit hier wat eerste stappen te zetten om dat vraagstuk op te lossen. Mogelijk leidt het tot iets. Het zou een uniek initiatief kunnen worden in samenwerking tussen dit blog en kennisinstellingen. We gaan eens kijken hoever we komen.