You name it, if it's an antioxidant, we'll swallow it by the bucket-load. According to some estimates around half the adults in the US take antioxidant pills daily in the belief they promote good health and stave off disease. We have become antioxidant devotees. But are they doing us any good? Evidence gathered over the past few years shows that at best, antioxidant supplements do little or nothing to benefit our health. At worst, they may even have the opposite effect, promoting the very problems they are supposed to stamp out.
Daar kun je het mee doen. Voor foodnavigator was het reden om een aantal andere wetenschappers om hun reactie te vragen.
Hier zie je wetenschap in actie: het is allemaal niet zo duidelijk. Over anti-oxidante supplementen bestaat geen consensus en dus nog geen 'waarheid'.
Als je overigens door je 'oogharen' - zoals een statisticus zou zeggen - kijkt, dan zie je wel degelijk een patroon: de werking van geïsoleerde stofjes (in supplement-vorm dus) is niet hetzelfde als die van de natuurlijke stoffen in hun complexe verbindingen. Als juist die verbindingen essentieel blijken voor de werking van antioxidanten, zijn de supplementen op zijn best slappe aftreksels. Ik weet dat er onder biochemici steeds meer gedacht wordt dat het gaat om de verbindingen - althans ik hoor er verdacht veel die dat zeggen. Toeval?
Ach, het zijn mijn oogharen maar ;-)
Ik vind het vooral een mooie illustratie van wat wetenschap is: kennis in ontwikkeling. Per definitie, want wetenschap is onderzoek, een werkwoord dus.
Henk, sorry, ik had m'n oordeel te snel klaar (op basis van één website die niet wetenschappelijk oogt). Dat is precies de kortzichtigheid en vooringenomenheid die ik anderen vaak verwijt, dus ik zal het eens goed doorlezen.
Op de China Health Study van T. Colin Campbell kom ik graag later uitvoerig terug. Ik ben er minder enthousiast over dan jij, al was het alleen maar omdat de levensverwachting van de bestudeerde CHD-vrije populaties - gecorrigeerd voor kindersterfte - tamelijk laag is. Verder gooit Colin Campbell alle dierlijke eiwitten op één hoop, terwijl er fysiologisch gezien gigantische verschillen zijn tussen bijvoorbeeld het eiwit in vlees en de caseïne in melk.
Groet!
Melchior.