Oceana, een milieu-organisatie die zicht richt op het beschermen van het leven in de oceaan, heeft tientallen stukken zalm geanalyseerd. In minstens 43% van de gevallen waar de zalm het label ‘wild gevangen’ heeft, blijkt het gekweekt te zijn, staat te lezen in het rapport.
Wild gevangen zalm wordt over het algemeen geassocieerd met een hogere kwaliteit van het product.

De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’
Misleidend
De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’. Deze producten bevatten vaak niet wat ze beloven. De Huffington Post noemt dit het zoveelste voorbeeld van ‘seafood fraud’. Eerder onderzoek van Oceana wees al uit dat er ook bij 30% van de garnalen en 38% van de blauwe zwemkrab misleidende informatie op het etiket staat. Kimberly Warner van Oceana zegt: “Meer en meer consumenten proberen voor duurzame vis te kiezen. Het is belangrijk dat ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze krijgen.”

Gezond verstand
Het grootste probleem is zalm die alleen in een specifiek seizoen te vangen is. Hiervoor wordt vaak kweekvis gebruikt. Volgens experts zou die ‘op een onnatuurlijke en dieronvriendelijke manier worden gekweekt’. Oceana raadt consumenten aan altijd te vragen naar de herkomst van de zalm en die alleen te kopen wanneer het in het goede seizoen is. Net als groente en fruit zijn veel soorten wilde zalm alleen verkrijgbaar in een bepaalde tijd van het jaar. Ook waarschuwt Warner om te letten op de prijs: “Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan moeten consumenten op hun hoede zijn. Zolang deze misleiding blijft bestaan, moeten consumenten hun gezonde verstand gebruiken”.

Fotocredits: Rode Zalm, Wikipedia