De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2015 en 2016 onderzoek naar libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenoemde 'fatburners' en 'pre-work-out-producten'. De productveiligheidsautoriteit concludeerde dat ruim 60% van de onderzochte voedingssupplementen 1 of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen bevat. Aan de verpakking is niet te zien dat ze deze stoffen bevatten en in welke concentratie. De NVWA heeft daar waar mogelijk maatregelen genomen tegen de overtredende bedrijven; de onveilige producten zijn van de markt gehaald. "Toch moeten consumenten die dit type voedingssupplementen gebruiken alert zijn", schrijft de NVWA.

De woordkeuze 'voedingssupplementen' kan voor verwarring zorgen, gegeven de aard van de producten. Gisteravond legden in TV-programma Kassa voedingsdeskundige professor Jaap Seidell (VU Amsterdam) en woordvoerder Benno Bruggink (NVWA) aan het brede publiek uit dat het echt gaat om afslankmiddelen en libidoverhogers, en niet om bijvoorbeeld pilletjes vitamine D. Seidell gaf over deze middelen aan: "als ze werken, zijn ze gevaarlijk. Als ze niet gevaarlijk zijn, werken ze niet." Dat komt doordat mensen van nature traag afvallen. Snel afvallen grijpt zo diep in op normale lichaamsprocessen, dat het schadelijk kan zijn.

Farmacologisch actieve stoffen beïnvloeden de fysiologische functies (bijvoorbeeld de stofwisseling of bloeddruk) van mensen en dieren. Voorbeelden van stoffen die voorkomen in de onderzochte supplementen zijn sildenafil, sibutramine, amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne. Ze kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme en andere aandoeningen.
Bron: NVWA - NVWA: veel voedingssupplementen bevatten farmacologisch actieve stoffen