Vandaag constateert staatssecretaris Van Dam "tot zijn spijt" dat tussen 2009 en 2015, ondanks anti-voedselverspillingscampagnes, de absolute voedselverspilling in Nederland vermoedelijk niet is gedaald. Procentueel is mogelijk wat winst behaald omdat de omzet is gegroeid. Het cijfermateriaal is echter ongeschikt om er duidelijker over te kunnen zijn. De staatssecretaris heeft bedrijven door Wageningen UR en het Topinstituut Food & Nutrition (TFIN) laten helpen om eenduidiger cijfers te kunnen produceren. De Alliantie Verduurzaming Voedsel verklaart in een persbericht in te stemmen met Van Dams wens om cijfermatig de voortgang op weg naar een circulaire voedingseconomie te kunnen aantonen.
Bron: FNLI - Alliantie Verduurzaming Voedsel zet in op betere (zelf)monitoring voedselverspilling - FNLI
Ws niet gedaald omdat we een heleboel extra monden om te voeden binnen gekregen hebben via onze grenzen...............wat wij eerst weggooiden eten zij nu op.
In mijn omgeving zie ik wel mensen, die erover beginnen na te denken. Dat is de 1e stap.
Maar voedselverspilling bij de consument is gering vergeleken met telers & supermarkten/winkels (gedachte gebaseerd op draden van FL).
AH heeft nu m.b.t. paprika's 'buitenbeentjes' voor 1 kg in de bonus. Zou kunnen helpen, maar is bij zo'n actie altijd op bulk gericht (of bulk van verschillend, waarbij je niet kunt kiezen). Zie maar als alleengaande 1 kg paprika's weg te werken (invriezen kan natuurlijk ook wel). Het zou alleen echt gaan werken als het in de schappen ligt voor ietwat gereduceerde prijs.
Astrid #08.1: Dan zou het toch gedaald moeten zijn volgens jouw redenering? Of zijn nieuwkomers niet in de cijfers meegenomen.