Belgische slagers, bakkers, restaurants en andere aanbieders van onverpakte voeding zijn onvoldoende in staat hun klanten te informeren over allergenen.
Sinds 2015 is allergeneninformatie bij onverpakte voedingswaren in België verplicht. Dit mag behalve schriftelijk ook mondeling aan de klant meegedeeld worden.
De naleving van deze wet valt echter tegen. Uit de 6.000 controles door het Voedselagentschap op schriftelijke overdracht van cruciale informatie, bleek dat in 60% van de gevallen de consument met een allergie met een gerust hart tot aankoop over kon gaan. Bij de 17.000 controles op mondelinge informatie-overdracht ging het maar in 34% van de gevallen goed, meldt Vilt.
De betrokken minister, Willy Borsus, erkent dat er na dit eerste jaar van invoering "verbetering nodig is, ondanks talrijke opleidingen en communicaties voor de inwerkingtreding van de nieuwe bepalingen" en dat "verdere opvolging noodzakelijk is" zodat consumenten met een allergie met een gerust hart een onverpakt voedingsproduct kunnen kopen.
Tot nu toe werd er nog geen proces-verbaal of waarschuwing uitgeschreven. Bij vervolg-inspecties zal dit veranderen.
Bron: VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Te weinig info over allergenen in onverpakte voeding - VILT
Sinds 2015 is allergeneninformatie bij onverpakte voedingswaren in België verplicht. Dit mag behalve schriftelijk ook mondeling aan de klant meegedeeld worden.
De naleving van deze wet valt echter tegen. Uit de 6.000 controles door het Voedselagentschap op schriftelijke overdracht van cruciale informatie, bleek dat in 60% van de gevallen de consument met een allergie met een gerust hart tot aankoop over kon gaan. Bij de 17.000 controles op mondelinge informatie-overdracht ging het maar in 34% van de gevallen goed, meldt Vilt.
De betrokken minister, Willy Borsus, erkent dat er na dit eerste jaar van invoering "verbetering nodig is, ondanks talrijke opleidingen en communicaties voor de inwerkingtreding van de nieuwe bepalingen" en dat "verdere opvolging noodzakelijk is" zodat consumenten met een allergie met een gerust hart een onverpakt voedingsproduct kunnen kopen.
Tot nu toe werd er nog geen proces-verbaal of waarschuwing uitgeschreven. Bij vervolg-inspecties zal dit veranderen.
Nog steeds blijkt bij 56,2% van de controles door de toezichthouder (FAVV) dat aanbieders van onverpakte voeding inbreuk maken op de in België geldende regels, schrijft de Vlaamse krant De Morgen. Dit is een lichte daling ten opzichte van de 59,7% van 2015.
Shoarmazaken zijn de negatieve uitschieters, zowel in Vlaanderen (85,8%) als in Wallonië (88,3%). In Brussel is het zelfs nog slechter gesteld: 96,6% voldoet daar niet aan de regels. Ook frituurzaken scoren slecht in zowel Vlaanderen (79,2%), Wallonië (66%) en Brussel (77,8%).
De helft van de bakkers in beide delen van België overtreedt de regels over allergenen informatie, in Brussel zelfs meer dan 6 op de 10. Slagers doen het iets beter: ruim de helft houdt zich aan de regels.
Omdat de regels nog redelijk nieuw zijn, is er nog geen sprake van sancties voor de overtreders. Voorlopig krijgen zij informatie en begeleiding om de zaken op orde te krijgen.