Allan Savory berekende ooit dat het afschot van 40.000 olifanten in Afrika de verwoestijning zou tegengaan. Het pakte anders uit. De verwoestijning ging door. Dat bracht hem op een ander spoor: er zijn niet te veel dieren, er zijn er juist veel te weinig. Dieren in kuddes die door het land trekken zorgen met hun poep en plas voor de plantengroei die weer zorgt voor het bedekken van de bodem. Dat zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden en vruchtbare gebieden ontstaan. Zo was het vroeger ook.

Hij zegt zelfs dat we de temperatuur op aarde ermee kunnen laten dalen omdat begroeiing op grote schaal meer warmte absorbeert. De reductie van fossiele brandstoffen is, zo stelt Savory, een maar niet de oorzaak van global warming en desertificatie. We moeten de verwoestijning tegengaan. Met dieren. De helft van het aardoppervlakte zou door intelligente, natuurlijke begrazing in beslag moeten worden genomen. Dieren zouden dan ook meteen veruit de belangrijkste voedselbron - 95% van hun menu - voor arme mensen moeten worden.



Het is een revolutionaire boodschap, die door Savory met een zachte en rustige stem wordt gebracht. Foodlogs agrikenners hebben er vast commentaar op.

Fotocredits: still uit video, TED