Zelfs gematigd alcoholgebruik, zou het risico op verschillende soorten kanker al flink verhogen. Dat
zegt de Nieuw-Zeelandse Jennie Connor op basis van een door haar uitgevoerde
analyse van de beschikbare onderzoeksgegevens. Hoewel er geen direct oorzakelijke mechanismen zijn aangetoond, is het bewijs dat alcohol schaadt overweldigend, vindt Connor. Verschillende medici en onderzoekers onderschrijven die gedachte. Alcohol zorgt 'met zekerheid' voor kankers in keel en mond, slokdarm, lever, dikke darm, endeldarm en borstkanker. Daarnaast lijken ook alvleesklier-, prostaat- en huidkanker het gevolg van alcoholgebruik. Roken versterkt het effect, zegt Connor. Wereldwijd zorgt alcohol voor 5,8% van de sterfgevallen als gevolg van kanker.
Wij weten vanuit de orthomoleculaire geneeskunde dat de primaire oorzaak van kanker een tekort aan zuurstof is in de cellen. Dit is destijds in de vijftiger jaren door Dr. Otto Warburg ontdekt.
Wanneer iemand een excessieve hoeveelheid alcohol drinkt, dan gaat hij langzamer ademhalen, zodat de hersenen te weinig zuurstof krijgen...... Ook andere delen van het lichaam krijgen op deze manier te weinig zuurstof. Wanneer een cel 35% minder zuurstof krijgt schakelt deze na verloop van tijd om van zuurstofverbranding in suikerverbranding (lees: glycolyse). Door dit proces ontstaan kankerachtige cellen die niet meer te herstellen zijn.
Alcohol is dus geen primaire oorzaak van kanker, maar wel een goede secundaire oorzaak. Wij weten echter ook dat bijvoorbeeld rode wijn tegen kanker beschermt vanwege de resveratrol in de wijn. Maar ook hier geldt...... met mate drinken.