Hoe zit het eigenlijk met hun familierelatie?
Belangrijk: waar kocht je ze, als je ze al eens kocht? Mijn ervaring is nl. dat ze evensnel opduiken als weer verdwijnen.
@Dirk Jan: ongetwijfeld beide gegeten, maar nooit op gelet. Zal ik eens doen, hoewel ik liever geen ingevlogen kiwi's koop. Ben benieuwd of ze hier (Italie dus, zit op zo'n 150 km van het kiwi-gebied) ueberhaupt Nieuw-Zeelandse verkopen.
Qua smaak - meestal gaan die groene toch in de staafmixer omdat ik te ongeduldig ben ze lekker zoet te laten rijpen. De gele vind ik dus bijna nooit.
Sorry voor de naamsverwarring, zal ik onder een andere naam gaan posten?
Florine, om een misverstand te voorkomen: er reageren op foodlog een lizette én een lizet. lizette zit in Italië, ik helaas niet. Het ging mij om de mogelijkheid dat er om meer dan alleen geldelijke motieven veredeld wordt. Biologisch is ook zo'n optie. Of beter tegen koude bestand, of met minder water toekomend. Daar is toch allemaal niets op tegen? Het zij zo.
@Lizet Kruyff. Ik hoef nergens mee weg te komen Lizette. Ik geef eenvoudig mijn mening. Jij weet ook wel dat antioxidanten erg 'in' zijn in gezondheidsland. Overigens, je ging uit van een veronderstelling. En niet voor niets koos je antioxidanten.
@Lizette (9dec) Heb je het verschil wel eens geproefd tussen Italiaanse kiwi’s en New Zeelandse? dat is wel een heel groot verschil. Het marketingboard van de Zespri kiwi’s, waar oorspronkelijk alleen NZ kiwi’s onder vermarkt werden, verkoopt nu onder dat zelfde label Italiaanse kiwi's.
Ik lepel kiwi's trouwens lekker makkelijk
Die kleine kiwi's zet je gewoon in je tuin (en hoezo aan geknutseld: ze zijn zo oorspronkelijk als maar kan). Ze schijnen het geweldig te doen - ik hoorde het van een ervaringsdeskundige die ze zelf plantte en er razend enthousiast over is - en kosten dan dus geen fluit.
Nico, in Nederland liggen ze ook bij oa de Sligro en de Makro, maar ik heb ze nog niet in de reguliere super gezien. Ik vind ze lekker maar erg duur (was dus blij verrast dat ze het goed doen in ons klimaat).
Die kleine kiwibessen zijn in Vlaanderen wel degelijk in de grootdistributie te verkrijgen, bij Colruyt heb ik ze bijvoorbeeld zien liggen. Hoe ze smaken en zo weet ik niet, want die dingen zijn giftig voor mij...
Nee Florine, zo gemakkelijk kom je er niet mee weg. Er zijn verschillende redenen om groente en fruit te veredelen, verbeteren, of je het daar nu mee eens bent of niet. En of je dat nu zinvol vindt of niet. Het is een gegeven, waar je een mening over kunt hebben, maar om dan opeens met kapitalen te gaan smijten? Zwaktebod.
@Lizet Kruyff. Ha, daar zijn ze weer, de ANTIOXIDANTEN. Zullen we hier nu maar over ophouden?
Floriene, tegen welke Lizet/Lizette heb je het nu? Wat ik met het dubbel bedoelde is dat één keer wel genoeg is ;-).
En even over de kiwi: stel nou dat de roodvlezige kiwi meer antioxidanten bevat - en dat vinden we op dit moment supergezond - is het veredelen dan nog alleen maar cosmetisch? Of is er dan meer aan de hand?
Dat staat geheel naast de discussie over het gebruik/misbruik van patenten en licenties.
Lizet Kruyff @ 'Natuurlijk weet ik dat het door kan schieten, dat heeft met patenten en licenties te maken.'
Lizette, veredelen is nuttig, dit geknutsel om een ander kleurtje vind ik niet zo nuttig, behalve dat de kassa vanwege licenties en patenten wordt gespekt. Om die reden is ook een jaar of wat geleden een heerlijke Duitse aardappel (Linda) van de rassenlijst gehaald door de teler, licentie verlopen, teler zette een nieuw aardappelras in de markt en wilde daarom geen concurrentie ondervinden van zijn eigen Linda, hier te landen ook wel Linda darling genoemd.
Als die roodgerande kiwi's nu nog lekkerder zouden zijn dan de gele, dan heeft het nut. Maar nieuwe kleurtjes alleen vanwege hogere opbrengsten, dat staat mij tegen. Gebruik je kennis,energie,tijd en geld om vooruit te komen met een product. Daar hebben wij allemaal baat bij.
En als ik iets dubbel schrijf dan kan dat toch geen kwaad? Of wel soms? Ik vind het persoonlijker.
@Florine Boucher (waarom doe je dat steeds zo dubbel?) Florine, ik had het over veredelen. Dat veredelen is niet voor niets bedoeld. Natuurlijk weet ik dat het door kan schieten, dat heeft met patenten en licenties te maken. Vandaar die knipoog! Van sokken in regenboogkleuren word ik wel een stuk vrolijker dan altijd maar naturel.
@Lizet kruyff. Lizet, naturelkleurige wollen sokken houden je voeten warm. Wollen sokken in alle kleuren van de regenboog houden je voeten niet warmer maar ze verkopen beter en meer want coordinated bij schoen, broek of rok. Volg de geldstromen.
Ailko, als er niet al eeuwen gerommeld was met fruit aten wij nu nog keiharde piepkleine wilde appeltjes en peertjes, die slechts gekookt voor consumptie geschikt waren ;-).
Misschien kruising met de watermeloen?
Dat rode en die zwarte pitjes.
Dat gerommel met fruit... kan mij niet bekoren. Ik blijf liever bij de basis.
Als je een écht bijzondere kiwi zoekt, neem dan een minikiwi (ook wel kiwiberry in de handel). Deze vruchtjes (formaat framboos) zijn te kwetsbaar voor grootschalige distributie, maar groeien uitstekend in ons klimaat (vorstbestendig tot -20). In Duitsland schijnen ze een stuk populairder/algemener te zijn. Mooi tegen de schutting op laten groeien (het is een klimplant), en in de zomer genieten van warme kiwi's uit eigen tuin!
Ja, dubbele. Dat blijkt te komen doordat dubbele of driedubbele bloemen bevrucht worden. De kiwi's worden dan plat, hartvormig en dubbel zo groot. Zegt Knoll.
Het is niet dat ik het niet geloof hoor, dat die kiwi's er zijn. Was me alleen nooit opgevallen.
"Dubbele kiwi's"?
Lizette, ik lees net in het Odinnieuws over Hein Knoll, 85 inmiddels, die al 30 jaar kiwi's teelt in Ardea, net ten zuiden van Rome. Vooral de dubbele kiwi's blijken zijn specialiteit. B.d., dat ook nog.
Oh, voor de goede orde: met "hier" in mijn vorige post bedoelde ik dus ook Italie (dat een trema hoort te dragen, maar mijn computer heeft alleen ü ö en ä).
Wisten jullie trouwens dat kennelijk Italie de grootste producent van kiwi's is? En dat die dingen hier amper te vinden zijn? De groene nog wel, de heerlijke gele amper en duur en de rode nog nooit gezien.
Volgens http://www.agricolturaitalianaonline.gov.it/contenuti/focus/il_kiwi/italia_al_primo_posto vooral in de regio Lazio (rondom Rome) verbouwd. Nu rijd ik daar regelmatig rond, maar ze zijn mij er nog nooit opgevallen, die kiwi's. Zouden ze in kassen groeien of gewoon buiten?
Er wordt zelfs van een "kiwi-oorlog" gerept tussen Nieuw-Zeeland en Italie. In dit artikel staat dat van de 500 ton die worden geproduceerd in Italie, er 380 van naar Europese landen gaan en 120 naar Nieuw-Zeeland. http://www.civisonline.it/leggiarticolo.aspx?ref=7680 (geen datum, niks trouwens)
(A propos kiwiplanten: wie er één in de tuin heeft, voer eens een tak aan je kat. Gek worden ze ervan.)
Als het geen hazelnoot is, wat doet dat vreemde ding dan in die kiwi?
Ik heb niks met kiwi's. Sorry Dick. En nu komt er weer een rode op de markt. Al die ongein van nog meer keuze en dan heeft het ding nog minder smaak dan de groene, die al zo weeïg smaakt. Verspilde energie lijkt mij.
Jawel hoor. Ik schil ze, snij ze in de lengte door, in vier parten en eet ze dan gewoon op. Hou toch op met dat gepiel in schijfjes en uitlepelen met een theelepeltje.
Hoorn, dat ligt toch bij Enkhuizen?
Wie snijdt er nou ook een kiwi in de lengte door? Dat doet toch niemand?
Da's een makkelijke vraag. Het is geen hazelnoot.
En wat doet die hazelnoot daar in de kern? Rode kiwi kwam ik in deze regio nog niet tegen, ik zal er naar uitkijken. Ik prefereer de gele (golden) kiwi, minder wrang, minder opzichtig groen ;-).
Lizette schiet meteen raak. Het is een rode kiwi. Hij smaakt zachter dan de 'gewone' groene, maar is minder hoog op smaak dan de gele, die ook mijn fgavoriet is.
In Belgie werd hij eind vorig jaar geintroduceerd door Carrefour. Of hij er nog ligt, weet ik niet.
In het Vlaamse Nieuwsblad verscheen een jaar gelden een artikeltje waarin een dame van Carrefour trots over haar nieuwe kiwi vertelt. Maar die foto daarbij, zou die gephotoshopt zijn van een groene?!?! Vergelijk maar eens met de mijne die hier staat.
Ik vind de gele ook het lekkerst maar de rode ken ik niet.
Heeft iemand ooit nog iets gehoord van de Yumberry? Ik heb nog eens een middag tijd vermorst bij Umoja, voor de presentatie van het vruchtje.
De rode kiwi? Kocht ik ooit bij Lidl in Berlijn. Ik vind de gele/golden het lekkerst van de drie kiwivarianten.
Lizet Kruyff @'Biologisch is ook zo’n optie. Of beter tegen koude bestand, of met minder water toekomend'
Inderdaad, daar doelde ik toch ook op in mijn posting van 10 december (14.16 uur). Het moet nut hebben.