In de huidige situatie zijn de controles op kritische stoffen geregeld in verordeningen en de IKB-systematiek. Bedrijven die daar buiten vallen ('freeriders') moeten door een gecertificeerd bedrijf gecontroleerd worden. Met het verdwijnen van de productschappen moet de controle elders belegd worden. De organisaties die dat willen overnemen, willen de huidige regelgeving zoveel mogelijk in stand houden en hebben daarom de minister om 'de nodige Algemeen Verbindend Bevoegdheden en erkenningen van de kwaliteitssystemen' gevraagd, aldus Boerderij.
Maar de betrokken minister, Henk Kamp, heeft laten weten daar niets voor te voelen. Boerderij: "Hij zegt toe te willen naar risicogebaseerd toezicht waarbij rekening wordt gehouden met deelname aan de privaatrechtelijke kwaliteitssystemen.'
Op Foodlog werd reeds lang geleden gewaarschuwd voor de gevolgen van de afschaffing van de productschappen. Onder meer falende controle op privaatrechtelijke controlesystemen kan gezien worden als aanleiding voor de reeks van voedselschandalen waarmee Nederland sinds februari 2013 genadeloos is geconfronteerd.
Jordi, ik heb er twijfels over of de EU die kooieieren tegen kan houden. Het is de vraag of de eiersoorten (wel / niet kooi) voldoende van elkaar afwijken om dat te kunnen aanvechten. De WTO heeft niet zoveel (op) met dierwelzijn, dus moet de EU andere argumenten gebruiken. Wellicht kan Frans van Dongen als expert hier ook iets over melden.
Het klopt overigens dat de EU faalt. Het bericht waar jij naar linkt betreft een periode waarin Polen nog 90% kooieieren voortbracht. Ruim een jaar later was de situatie weinig verbeterd mede resulterend in slechte rendementen hier.