Eerder dit jaar kwam de Nederlandse kalverhouderij in een negatief daglicht te staan. Het Platform LIS, waarvan Foodlog-commentator Wouter van der Weijden deel uitmaakt, legde de gevaren van de insleep van ziekten uit het buitenland bloot. Dat deed het op een politiek gevoelig moment.

Wegvallende subsidies
De Nederlandse politiek moest overwegen of wegvallende Europese subsidies voor kalveren toch opgevangen zouden moeten worden. LIS maakte de discussie daarover moeilijk, zo niet onmogelijk.
Daarmee komt de Nederlandse kalverhouderij, de grootste ter wereld en een van de meest geslaagde integraties ter wereld, in gevaar.

Willen we de kosten verdisconteren?
ABN AMRO komt met een oplossing (zie hoofdstuk 3 van het gelinkte rapport): laat de melkveehouderij participeren in de kosten voor het stierkalf, het mannelijke restproduct van de melk, boter, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten waarin Nederland wereldwijd toonaangevend is.

Het klinkt logisch. Of het te realiseren valt, zal de perceptie van het publiek moeten bepalen: als het melk en andere zuivel wil, wil het dan ook de kosten van het resterende vleesbijproduct daarin verdisconteerd zien? Het antwoord op die vraag is een soort ultieme realiteitscheck voor vegetariƫrs die wel zuivel gebruiken om in hun eiwitbehoeften te kunnen voldoen. De uitdaging aan de grote Nederlands-Europese kalverhouderij-integratoren Denkavit en Van Drie is volgens ABN Amro om te laten zien dat ze 'leidend kunnen zijn door de consequenties te volgen' van een marktgerichte en steeds minder gesubsidieerde wereld.

Fotocredits: kalveren buiten, Compassion in World Farming Nederland