Maar volgens Henriëtte Prast, hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning in Tilburg is het 'nog niet zo'n gek idee'. Aflossen van de hypotheek en in je eigen voedselbehoefte kunnen voorzien zijn vormen van het hedgen van risico en het vervangen van consumptie door huishoudproductie, schrijft Prast in een column in het FD.
Uit de column: Toekomstige uitgaven aan wonen, eten en andere noodzakelijke levensbehoeften zijn op de financiële levensbalans een verplichting, een liability, aan jezelf. Je kunt er immers niet onderuit. Met het aflossen van een hypotheek en het hebben van een moestuin zet je tegenover die verplichting een vordering, een asset, die in waarde beweegt. En dus heb je pensioenrisico's afgedekt. [..]
In een tijd waarin werknemers pensioenrisico toegeschoven krijgen, hebben ze baat bij cursussen groente verbouwen, wecken, koken, breien, naaien, timmeren, loodgieten en taarten bakken. Dat levert ze iets op waarmee ze beter op hun pensioen zijn voorbereid. En voor Spekman zou een cursus personal finance geen overbodige luxe zijn.
De mogelijke kritiek dat ouderen helemaal niet meer in staat zijn om een moestuin bij te houden, kan bij voorbaat weerlegd worden: maandag meldde het CBS dat Nederlanders steeds ouder worden zonder lichamelijke gebreken.
Hier het vijgenvoorgerecht waaraan ik refereerde in #9 , en waarvan de link niet werkte..
Recept:
vijgen doormidden; in de kleine binnen holte een klein scheutje balsamico; op de bodem van de vuurvaste schaal een klein laagje olijfolie; op de vijgen een stukje blauwader kaas, mag goedkope danish blue zijn; in de oven op 200 deg. C.; in de gaten houden tot kaas gesmolten is en alles een beetje brobbelt; met een stukje stokbrood de saus op dippen..
Een vijgenboom is net onkruid; schiet elk jaar meters uit; dus om de twee jaar echt kortwieken, dan heb je het jaar daarop honderden vijgen; aan de zuidkant van je huis plaatsen; ook fantastisch lekkere jam..