In een 17e-eeuws schip dat gezonken is aan de zuidoostelijke kust van Zweden vonden duikers een 340-jaar oud kaasachtige substantie. Volgens teamleider Lars Einarsson lijkt de substantie op een soort vroege roquefort. Die identificatie is te danken aan de uitzonderlijk sterke geur die, eenmaal boven water, uit het blik lekte. Voorlopig mag niemand van de kaas proeven. Eerst wordt een monster geanalyseerd om de samenstelling te achterhalen. De vondst kan nieuw inzicht geven over wat en hoe mensen in die tijd aan boord van schepen aten. Het schip, de Kronan, zonk in 1676 tijdens een gevecht tegen een Deens-Nederlandse vloot.
Bron: Gizmodo - Divers Just Found a Sweet Tub of Cheese in a 17th-Century Shipwreck
In andere media over het zelfde onderwerp kun je dit vinden:
'Toch is het waarschijnlijk niet zo'n goed idee om de 340 jaar oude kaas op een toastje te smeren en er een flesje wijn bij open te trekken. "Dat zou ik niet aanraden", zegt Einarsson. "Er zullen een hoop bacteriƫn inzitten."
1. Er zitten waarschijnlijk geen levende bacterien in. 2. Wat is er tegen een hoop bacterien?