De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.
Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).
Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat deze week nog eventjes zo. We testen of het ook gaat via een formulier.
Fotocredits: 'Un euh... kiosque?', Yohann Legrand
Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).
Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat deze week nog eventjes zo. We testen of het ook gaat via een formulier.
Fotocredits: 'Un euh... kiosque?', Yohann Legrand
“Handige handelaren laten je betalen voor een dure vis terwijl op je bord een veel goedkoper visje ligt.”
Ik kan het haast niet geloven. Dat zie je toch !
Moet het niet zijn “laten je betalen voor dure gestripte onherkbare visfiletjes van vage afkomst..etc.”
Eigen schuld dikke bult.
Het aantal klanten die een hele vis kopen, neemt zienderogen af. Er wordt geen echte vis meer gekocht. Zeker niet door jongere generaties. Alleen graatloze filetjes. En zeker jonge kraamknechten fileren veel te slordig. Donderen de helft weg.
Daarom stort ook de markt voor vismessen (bestek) in elkaar.
Alleen de horeca heeft ze nog. Maar ook al lang niet meer overal.
Veel te eng, al die graten. Wij leerden thuis met het puntje van je tong de graatjes naar voren te duwen.. Vis zonder graten is geen vis.
Tijdens een zakendiner in de een van Rotterdam’s leukste visrestaurants ‘De Pijp’ in de Gaffelstraat waar prachtige tongen geserveerd worden, scheidde ik de dikke rand met graten van de tong, en nam die op het einde netjes in stukken de mond om het vlees er af te zuigen, en legde (hand voor de mond) de graten weer op het bord.
De oude havenbaronnen sterven helaas uit, maar ondanks de houten bankjes is het er nog steeds ‘sjiek’. Mick Jagger werd er met body guards geweigerd (NRC) in een ver verleden, omdat de eigenaar geen langharig tuig in zijn tent wilde. “Maar dit is de beroemde Mick Jagger !” “Al was het Onzelieveheer zelf !”, moet hij gezegd hebben.
Tafelgenoten keken me aan: ‘Eet jij de randen ook op ?”
Ik : ‘Ja.. Kijk…Ik kom uit een arm gezin, zie je.. En wij kloven dankbaar de graten ook af !”. Ze keken me maar wantrouwend aan..
Wat kost een mooi klassiek rvs vismes (Hendi Vismes rvs 18/0 Blues) om een complete vis op je bord te fileren op dit moment ?
€ 1,20 per stuk. Echt waar. 6st. voor € 7,30 samen, HorecaWorld. Biz.
Hollen voor je ze in een museum moet zoeken !
ps.
Om fraude tegen te gaan.
In een onbekend restaurant altijd bij een dure vis (grote tong, tarbotine etc.) gewoon vragen of je hem vers mag zien. Inderdaad vervelend voor het restaurant als ze met een pijnlijk gespeelde blik moeten zeggen; "Onze kok heeft ze vanmorgen allemaal al gefileerd...". Maar dan weet je waar je aan toe bent. Kan je nog altijd overstappen naar een frikandel..
Vroeger werd een tong getoond, gebakken en op warme plaat compleet weer getoond, en gevraagd of je hem zelf wilde fileren op een groter bord, of dat hij voor je (op een bijzettafeltje) gefileerd moest worden. Met twee lepels.