Geen van beide potjes staat in een Nederlandse supermarkt (misschien hier en daar in een specialiteitenwinkel). Mooie aanleiding om met deze potjes schapenyoghurt dus een experiment uit te halen dat veel lijkt op de keuze die je als consument bij AH, de Lidl of Jumbo maakt: je moet kiezen op de verpakking en de prijs. Proeven gaat niet.
Het eerste potje is van karton (zoals de 'Zwitserse kaas' vroeger - verkoopt iemand dat nog?) en kost €1,53 (2 potjes). Het tweede kost €1,35 (ook 2 potjes) en zit in glas.
Welke zou je nemen? Waarom? En hoe zit het met 'de' Nederlander of 'de' Belg?
Ze allebei nemen om ze te testen heb ik al gedaan ;-)
Ik was eerlijk gezegd door het heen en weer reizen de ingredienten even kwijt. Heb ze weer boven water.
De 100% schaap is van honderd procent schapenmelk (brebis) zegt de verpakking (de linker). De Bercail (rechts) zegt niets over de verhouding schaap/koe in de samenstelling en zegt slechts "yoghurt met schapenmelk" (Yaourt au lait de brebis). En ik mag een biet zijn als er niet een fors bestanddeel koemelk in zit. Te oordelen aan de smaak tenminste.
Op ingrediëntenlijst maakt Bercail het vanuit die optiek best bont want de melk bestaat uit 'schapenmelk' (niet 100%, maar gewoon 'schapenmelk' - ik heb geen idee of dat mag in Frankrijk).
Het ging me om de manier van kijken. Kijk je naar het etiketje, het potje, het materiaal (glas, karton), de 'sfeer van de uitstraling' of ga je voor de ingrediënten? De score blijkt verdeeld.