De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

--------------

FL 1. PICKTHISUP: UBER MAAR DAN VOOR PAKKETJES
De Utrechtse startup PickThisUp experimenteert met een platform waarbij particuliere autoeigenaren aan kunnen geven dat zij op een bepaald traject of in een bepaald gebied ruimte hebben om pakketjes te vervoeren, meldt Duurzaambedrijfsleven.nl. Aanbieders van een pakketje of vracht kunnen vanaf 10 euro een 'bezorger' uitkiezen op PickThisUp. De bezorger krijgt betaald nadat het pakketje is afgeleverd. De jonge start-up hoopt aansluiting te vinden bij andere 'deeleconomie'-partijen als Marktplaats (voor goederenstromen) en Blablacar (voor chauffeurs).

FL 2. CALIFORNIE HAALT VOOR TWEEDE MAAND OP RIJ WATERBESPARINGSDOELSTELLING
Over de maand juni slaagde Californië er voor het eerst in de verplichte waterbesparingsdoelstelling van 25% te halen. In juli ging het nog beter: de staat spaarde maar liefst 31% water ten opzichte van het normjaar 2013, meldt de LA Times. In de stad Los Angeles beliep de besparing 21%, ruim boven het de stad toegedeelde quotum van 16% dat het tot eind februari 2016 moet halen. In juli werden 1.990 waterverspillers aangegeven en slechts 10 boetes opgelegd.

FL 3. KINDEREN ETEN MINDER VAN VERPLICHTE GROENTEN EN FRUIT BIJ SCHOOLLUNCH
In de VS stelt de Healthy Hunger-Free Kids Act het aanbieden van verse groenten en fruit bij schoolmaaltijden verplicht. Dat leidde tot kritiek, omdat het de schoolmaaltijden duurder en voor de leerlingen minder aantrekkelijk zou maken. Een deze week gepubliceerd kleinschalig Onderzoek lijkt dat te onderschrijven. Leerlingen schepten meer groenten en fruit op, maar aten die niet allemaal op. Er verdween dus méér in de vuilnisbak, gemiddeld een eetlepel vol per maaltijd. Volgens andere onderzoeken neemt onder de nieuwe regels de consumptie van groenten en fruit juist wel toe.
In Grist schrijft Nathaniel Johnson dat dat niet zo raar is. Vertel een kind dat het iets MOET eten, en het eet het juist niet. Maar de aanhouder wint: "Een kind kan vier keer weigeren broccoli te eten, en dan de vijfde keer dat je het voorzet een hapje proeven om vervolgens alles naar binnen schrokken".

FL 4. WIJNGUM UIT 3D-PRINTER
De Duitse snoepfabrikant Katjes zet 3D-printers in voor de productie van snoep, meldt Handelsblatt. Klanten kunnen via een beeldscherm de kleur, smaak en vorm van hun winegums kiezen en printen. De ‘magische snoepfabriek’ is van glas, zodat het hele proces zichtbaar is. De printers, met patronen van sneldrogende wijngum-grondstoffen, zullen in de toekomst als toeristenattractie in grote warenhuizen en pretparken staan.

FL 5. CACAOSECTOR WACHT OP CHINESE CONSUMENTEN
Speculanten verwachten een groei in de Chinese consumptie van chocolade en voorspellen een groot tekort aan cacao als de Aziatische bevolking massaal chocoladerepen gaat eten. Dat was voor cacaoverwerkers aanleiding om hun capaciteit te vergroten. De voorspelde groei blijft echter vooralsnog uit. Een groot deel van de extra productiecapaciteit blijft onbenut en er vallen gedwongen ontslagen. Daarbij steeg sinds begin 2013 de prijs van cacaobonen (37%) en cacaoboter (78%) enorm. Door de toegenomen productie van cacaoboter, het hoofdingrediënt van chocolade, ontstaat er een overschot van cacaopoeder, dat daardoor in prijs zakt. Verwerkers hebben moeite cacaoboter af te nemen en tegelijkertijd zetten retailers druk op chocoladefabrikanten. Vooral bedrijven die zelf cacaoboter en -poeder inkopen en verwerken tot eindproducten hebben last van de prijsstijging van cacaobonen, schrijft het FD.

FL 6. TREKKER RIJDT RESTAURANT MARIO BINNEN
Vanmorgen is een trekker restaurant Mario in Neck (Wijdewormer) binnengereden. Daarbij raakte de gevel ontzet. Mario Uva opende het restaurant eind jaren zestig en ontwikkelde zich tot de eerste Italiaanse chef met een Michelinster in Nederland. Na het overlijden van Mario in 2013, zette zijn zoon het restaurant voort. Op het moment van de aanrijding was er niemand in het pand aanwezig, meldt Boerderij.

FL 7. 'RUSLAND DOET EUROPESE LANDBOUW GEEN PIJN'
Dat zei EU Handelscommissaris Cecilia Malmström in antwoord op vragen van het Roemeens EU-parlementslid Buda. De export nam immers met 5% toe. Handelaren weten nieuwe markten met succes open te krijgen, volgens de commissaris. In dat licht wees de Commissaris ook op kansen die uit TTIP zouden voortvloeien voor de Europese landbouw en verwerkende sector. In individuele gevallen heeft de EU volgens Malmström adequate maatregelen genomen. Dat meldt Boerderij.

FL 8. FOODWATCH: 'KINDERMARKETING GAAT GEWOON DOOR'
Op basis van eigen onderzoek constateert de Duitse tak van foodwatch dat de voedingsmiddelen zich met vrijwel uitsluitend ongezonde voedingsmiddelen blijft richten tot kinderen. 90% van de producten zou niet voldoen aan standaards waaraan de industrie zich verbonden heeft.

FL 9. 'GLOBAL WARMING-ONTKENNERS BASEREN ZICH OP NIET REPRODUCEERBARE UITKOMSTEN'
Dat blijkt uit een afgelopen week gepubliceerde wetenschappelijke studie. De kritische website Grist maakt zich er vrolijk om.

FL 10. 'STOPLICHTENSYSTEEM VOOR VOEDINGSMIDDELEN MET 5 KLEUREN IS HET BESTE'
Dat zegt de Franse HCSP (Haut Conseil de la santé publique). Daarom pleit het voor een stoplichtsysteem op voedingsmiddelen dat niet alleen uit Rood (vermijden), Oranje (niet te vaak) en Groen (prima) bestaat, maar uit combinaties daarvan. Onze gezondheid zou beter gediend zijn met een genuanceerder systeem dat tevens op een hogere acceptatie onder consumenten zou kunnen rekenen. Anses bracht er een rapport over uit. Het systeem heeft nog wel een zwakte: het is nog niet in de praktijk getest. Volgens foodwatch is het systeem te ingewikkeld, terwijl de Franse consumentenwaakhond Que Choisir het juist sterk vindt.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'german dailies', Karl-Ludwig Poggeman