De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond.

Ook als lezer kun je meedoen door jouw bijdrage als lezersnieuws in de reacties plaatsen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

FL 1. 'ZWERMEN' EENWIELIGE DRONES VOOR SNELLE PAKJESLEVERING
Drones hoeven niet per sé te vliegen. Een Israëlische designer ontwierp een eenwielige, zelfbalancerende drone met een robotarm waarmee hij pakjes kan oppakken, schrijft de Daily Mail. De onbemande bezorgrobot kan met behulp van GPS zelfstandig zijn afleveradres vinden, op het exacte moment dat de klant wil. Grotere en zwaardere objecten kunnen door een 'zwerm' van samenwerkende drones getransporteerd worden.

FL 2. BOERENRADLER: BIER MET MELK
Horeca-uitbater Arjan Berendsen uit Zelhem bedacht de ‘boerenradler’ die bestaat uit twee derde bier en een derde dagverse melk, aldus De Gelderlander. De drank, een variatie op het populaire Radlerbier, geeft de boer een extra afzetmarkt voor zijn melk. Berendsen gaat op zoek naar een brouwer om de boerenradler op de markt te brengen. Vooralsnog is het drankje alleen in Zelhem aan de bar te koop.

FL 3. ONGEWONE VERPAKKING MAAKT KRITISCHER
Uit een online onderzoek onder 102 studenten blijkt dat atypische verpakkingen consumenten kritischer naar productclaims laat kijken. Dit komt omdat ze langer naar het product kijken. Dat schrijft Foodnavigator. Ongewone verpakkingen verlagen de bereidheid om het product te kopen als er slechts algemene claims worden gemaakt ('nieuwe formule'), maar blijken bij specifieke claims ('minder suiker', '30% lekkerder') de kwaliteitsperceptie te verhogen.

FL 4. WATERBESPARENDE 'PLAYLISTS' VOOR KORTER DOUCHEN
Het Metropolitan Water District in Californië heeft speciale playlists ontwikkeld om de inwoners van de door droogte getroffen staat te helpen niet langer dan 5 minuten te douchen. Met de meer dan 100 liedjes over water en regen op het "Water Lover's Station" hoopt het waterbedrijf een 'fun' manier gevonden te hebben om het belang van waterbesparen hoog op ieders prioriteitenlijstje te houden, schrijft de LA Times.

FL 5. IN BELGIE BLIJFT COLRUYT - NIPT - DE GOEDKOOPSTE SUPER
In België legde consumentenorganisatie Test-Aankoop de supemarkten langs de meetlat van de prijzen voor producten van A-merkfabrikanten, huismerken en budgetmerken. Test-Aankoop noteerde ruim 136.000 prijzen bij 738 supers, meldt RetailDetail. Colruyt blijkt voor A-merken nog altijd het goedkoopst, maar moet op budgetmerken Leader Price voor laten gaan. Bij een samengestelde boodschappenmandje, met producten uit alle categorieën, prijkt Colruyt nog altijd bovenaan. De super voelt daarbij wel de hete adem van Albert Heijn in zijn nek.

FL 6. CITROENSAP KAN NOROVIRUS ONSCHADELIJK MAKEN
Norovirussen zorgen voor gastroenteritis in contexten waar voor veel mensen tegelijk eten wordt klaargemaakt. Het kan gaan om schoolkantines, cruiseschepen en ziekenhuizen. Ze zijn zeer besmettelijk en worden van mensen fecaal en oraal via de handen doorgeven aan voedsel. Wetenschappers van de universiteit van Heidelberg stelden in vitro vast dat citroensap een probaat middel kan zijn om besmettingen tegen te gaan. Nog onbekend is of citroensap ook de symptomen van besmette mensen kan verminderen.

FL 7. DIERVERZORGERS IN LANDBOUW DRAGEN MEER ANTIBIOTICA-RESISTENTE BACTERIEN DAN DE DIEREN DIE ZIJ VERZORGEN
Dat opmerkelijke nieuws zou blijken uit een in Zuid-Afrika uitgevoerde studie. Koeien met mastitis (uierontsteking) zouden gemakkelijk de LA-MRSA bacterie op hun verzorgers overbrengen. De verzorgers bleken echter een hogere en bovendien resistentere besmetting te vertonen dan de dieren.

FL 8. 40% NEDERLANDERS WIL MEEBESLISSEN OVER WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
Het Rathenau-instituut deed een enquête waaruit blijkt dat 40% van de Nederlanders mee wil beslissen over de onderzoeksopdrachten die wetenschappers krijgen. Ze willen het meeste geld stoppen in onderwerpen op het gebied van gezondheidszorg. Uit het onderzoek bleek tevens dat de wetenschap de meest vertrouwde institutie is. De wetenschap scoort een 7. Regering en politiek scoren met een 5 het laagste. Media en vakbonden halen een 5,5.

FL 9. NEDERLAND OFFICIEEL VOGELGRIEPVRIJ
Na de vogelgriepuitbraken afgelopen winter verkeerde de Nederlandse pluimveehouderij in een staat van permanente zorg. De vogelgriep en nasleep daarvan maakten kippen en eieren minder gemakkelijk verhandelbaar. Sinds vorige week is ons land weer officieel vogelgriepvrij. De sector blijft echt beducht op nieuwe gevallen, zegt een sectorvoorman op Boerderij.

FL 10. DUITSLAND WIL GMO-GEWASSEN VERBIEDEN
Mede onder druk van 5 deelstaten, heeft de Duitse regering stappen gezet om de teelt van GMO-gewassen in Duitsland te verbieden. Sinds begin dit jaar voorzien EU-wetten in de zogenaamde opt-out mogelijkheid. Daarmee kunnen lidstaten van de EU op hun grondgebied de teelt van in de EU toegestane GMO's weigeren.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN (binnenkort bieden we daarvoor een mooiere oplossing).

Fotocredits: 'Madagaskar', Luc Legay