Uit onderzoek door marketingonderzoeksbureau Roy Morgan Research blijkt dat 54,7% van de Australiërs in de periode van juni 2015 tot juni 2016 eens in de vier weken boter kocht. In dezelfde periode kocht 44,7% van de Australiërs voor margarine en in 2012 kocht maar 24,7% van de Australiërs margarine. Australiërs kiezen dus inmiddels voor margarine dan voor boter. Wat is nou gezonder, boter of margarine? Norman Morris, directeur bij Roy Morgan Research, zegt in de toelichting bij het onderzoek dat die vraag te complex is om erop in te gaan. Boter bevat namelijk teveel verzadigd vet en margarine is te bewerkt. Australiërs vinden over het algemeen de smaak het belangrijkst.
14 gram boter is slechts 8 gram VV per dag. Een schijntje en te weinig om aan een optimale gezondheid te kunnen bijdragen.
Ook onze Dick blijft hangen in de vet/cholesterol mores die door steeds meer gelovigen godzijdank aan de kant wordt geschoven. Vooral als ze zichzelf openlijk tegenspreken met ‘roomboter is een neutraal voedingsmiddel en heeft geen effect op de gezondheid’ versus ‘wel is roomboter rijk aan verzadigd vet, waarvan we de inname moeten minderen’ dienen we waakzaam te zijn. Waarom minder, minder, als het toch neutraal is vraag ik u af?
(Pubmed boven is tijdelijk van slag door werkzaamheden, even plakken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22208554 )
Echte boter is helemaal niet neutraal! Het is geen water. Dat maakt de heilige voedings-/gezondheidskerk er opeens van nu ze hun leugenrijkjes langzamerhand ineen zien schrompelen door zelfs voor hen niet langer te ontkennen feiten.
Echte boter – althans de rauwe van grasetende koeien – is juist EEN bonk gezondheid. Ze bevat vit. A, D, E en K2, een perfecte balans met omega-3/6, CLA en arachidonzuur en prostaglandine balans. En met glycospingolipiden, mangaan, chroom, zink, koper en selenium. Per gram boter meer selenium dan in haring en zelfs jodium! En niet te vergeten stigmasterol; ofwel de Wulzen factor.
Nu ook nog de misdadige leugen ‘TE HOOG bloedcholesterol, en ‘goed’ en ‘kwaad’ cholesterol de wereld uit. En dat cholesterol op zichzelf helemaal niet de OORZAAK is van CVA. Het is een GEVOLG van chronische voedingstekorten.