Spar University heeft de opening van de zevende vestiging bij de Radboud Universiteit in Nijmegen nog even uitgesteld, meldt de LevensmiddelenKrant.
Wanneer deze vestiging dan wel haar deuren openstelt, is nog niet bekend.
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Spar University heeft de opening van de zevende vestiging bij de Radboud Universiteit in Nijmegen nog even uitgesteld, meldt de LevensmiddelenKrant.
Wanneer deze vestiging dan wel haar deuren openstelt, is nog niet bekend.
Heineken heeft het bijgelegd met de kleine Roemeense brouwer Lixid Project. Daarmee hoopt het bedrijf ook de lokale ophef rond het gebruik van de rode ster in zijn logo achter zich te kunnen laten, schrijft De Financiële Telegraaf. Lixid mag van Heineken nu toch gewoon zijn Csiki-bier blijven verkopen. Eerder oordeelde de rechter nog dat Lixid daarmee moest stoppen omdat de naam te veel lijkt op Ciuc, het bier dat Heineken daar verkoopt. De Hongaarse minderheid in Roemenië spreekt Ciuc namelijk uit als Csiki.
Op voorwaarde dat Lixid ook geen stampij meer maakt over de alom bekende rode ster op de etiketten van het Nederlandse concern, strijkt Heineken de hand over het hart.
Of hiermee de ophef in buurland Hongarije is opgelost, is nog de vraag.
Mosselman moet zaad spreiden, kopt het Wageningse universiteitsblad Resource.
5% van de mosselzaden die kwekers uitzaaien op percelen in zee bereikt uiteindelijk als mossel ons bord. Promovendus Jacob Capelle van Wageningen Marine Research ontdekte dat het kweekrendement omhoog kan door mosselzaad beter te spreiden. "Als de mosseltjes als hagelslag over het perceel worden uitgestrooid, organiseren ze zichzelf in groepjes en overleven ze beter", aldus Capelle. De promovendus concludeert dat naast deze spreiding, ook het verplaatsen van mosselen naar beschermde kweekpercelen kan leiden tot een groter mosselbestand in de Waddenzee.
#12.1 Tegen bacteriofagen kan je natuurlijk ook resistentie ontwikkelen. Over biocide en bleek gesproken, die zijn inderdaad slecht voor het milieu, maar als je die lokaal en tijdelijk kan genereren, zou dat in de praktijk best kunnen meevallen. Unilever heeft ooit ruim 20 jaar geleden gewerkt aan chloroperoxidase (CPO), wat hypochloriet kan genereren. Het hypochloriet gemaakt door het enzym gaf meer afdoding dan eenzelfde hoeveelheid toegevoegd aan de oplossing. Theorie was dat het enzym zich wat meer concentreerde rondom de bacterie en er daardoor lokaal eerder een dodelijke concentratie werd bereikt. Als je het enzym zou koppelen aan een antilichaamfragment zou de herkenning van het doel en de daaropvolgende afdoding perfect worden. Idee was om dit bijvoorbeeld in tandpasta tegen Streptococcus mutans in plaque te gebruiken. Het programma werd gestopt omdat de tandpasta dan alleen maar op recept gekocht zou mogen worden. Dit kon de industrie al ruim 20 jaar geleden, maar dat zijn ze vermoedelijk al weer vergeten
Dat doet de gemeente Zeist al jaren, maar dat haalt de landelijke kranten niet :)
Ben benieuwd, aan de VU verkocht diezelfde Spar toch vooral frisdrank en snacks. Overigens ook goede cappuccino tegen een heel redelijke prijs. Daar zwaaide multinational Sodexo in het hoofdgebouw de scepter met van die mooie acties zoals bij 4 stukken pizza voor maar 5.50 euro (1 stuk kostte 1.75), dat was zogenaamd 30% korting (maar 21% als je kan rekenen) met als bonus 0.5 liter cola voor 1 euro, goedkoper dan de 0.5 liter Chaudfontaine in het resaturant waar geen tappunt was voor kraanwater. Onderwijs en overheid zouden toch goede voorbeeld moeten geven.
Er zijn nog andere mogelijkheden, óf en wanneer die beschikbaar komen weet ik niet, en of Unilever er een antibiotica van wil maken, weet ik ook niet. (Unilever heeft het patent overigens niet zelf ontwikkeld maar gekocht.) Het gaat om de Delisea Pulchra, het rode zeewier dat bacteriën niet doodt, niet laat opeten, maar om de tuin leidt, onder het mom van 'wat niet weet dat niet deert': "Bacteria can be killed with bleach or a biocide, but those options have their environmental drawbacks. Unilever thinks it has an effective and benign alternative in a halogenated furanone that the red seaweed Delisea pulchra generates on its exterior. Unlike traditional chemicals, the furanone doesn’t kill bacteria. Instead, it interferes with their communication, preventing them from informing one another that they should adhere to a dirty surface.http://cen.acs.org/articles/92/i46/Blue-Biotechnology-Rises-Below.html.
Vorige week opende dan toch de zevende vestiging van Spar University, meldt
Distrifood.
Spar werkt in hoog tempo aan het vernieuwen van de formule en het ontwikkelen van verschillende formats, vertellen directeur Sjaak Kranendonk en commercieel directeur Susanne Kroon vandaag in Distrifood.