Producten worden niet verkocht, maar mensen kopen producten en eten die vervolgens op.
Je hoeft die producten dus niet te veranderen, maar het koopgedrag van de mensen.
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Producten worden niet verkocht, maar mensen kopen producten en eten die vervolgens op.
Je hoeft die producten dus niet te veranderen, maar het koopgedrag van de mensen.
Dick, dat is eigenlijk ook precies waarom ik moeite heb met productherformulering.
Eigenlijk is het de mensen 'dom' houden: blijf vooral eten (consumeren) we maken het wat minder ongezond voor je.
Als ik een worst eet, wil ik een vette zoute worst. Ik hoef er alleen geen 3.
En ik hoef helemaal geen niet zo vette en flauwe worst.
Het zout, vet en suiker probleem is vooral een gedrag en aanbodsprobleem. Niet sec een product probleem. Maar 'consuminderen' is niet zo'n populair standpunt bij overheden en bedrijven.
Sander, het klinkt onnozel, maar in je laatste zin zeg je iets heel belangrijks (als je gelijk hebt, tenminste, dat de recepturen optimaal zijn): productherformulering - zo heet suiker, zout en vet eruit - is helemaal niet nodig. Fabrikanten en zelfs foodwatch, zeg je eigenlijk, kijken weg van het probleem: er moet domweg minder verkocht worden.
Waarom stoppen voedselproducenten zoetstoffen in bewerkte producten? Die vraag wordt te weinig gesteld en het antwoord te weinig uitgelegd.
Ja, mensen eten makkelijker (meer) van een product als het zoet is.
Maar de meeste bewerkte en zeker 'ultrabewerkte' producten zijn door middel van conserveringsmiddelen lang(er) houdbaar gemaakt. Met name vanwege Listeria-wetgeving die stelt dat die niet mag uitgroeien boven de 100 kve gedurende de houdbaarheidstermijn.
Hoe voorkom je Listeria-uitgroei? Door PH verlaging met een zuur en door Aw-verlaging.
Aw is het vrije water in een product wat bacteriën kunnen gebruiken (vergelijk het met een plas water naast een spons en water in een spons: het weegt evenveel, maar in de spons is het niet 'vrij'.)
Door suiker of zout toe te voegen verlaag je de Aw. Daarnaast is er een zoetstof nodig om als tegenhanger van het toegevoegde zuur voor de PH verlaging; anders smaakt het niet.
Dus een lang houdbaar product heeft vaak een zoetstof vanwege de voedselveiligheid.
En ja, daarnaast zitten er heus ook wel suikers of andere zoetstoffen in producten om het lekkerder te maken. Daar is trouwens een heel simpele oplossing voor: niet te veel eten.
In Le Figaro brengt econoom Pascal Perry hommage aan de overleden boerenvoorman die boosheid opriep met zijn standpunt: maak een concurrerende ketenintegratie waarin productie en verwerking zijn geïntegreerd. Een soort Unilever met eigen boeren, van boeren maar niet bestuurd door boeren.
"Het is niet de roeping van boeren om eeuwig met verlies te produceren."