De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Groenten en Fruit (#IYFV2021).

Met de focus op het belang van groente en fruit streeft de FAO een aantal doelstellingen na, zoals het maatschappelijk bewustzijn en de politieke aandacht voor de gezondheidseffecten van groente en fruit. "In de huidige gezondheidscrisis waar we wereldwijd mee te maken hebben, is het bevorderen van gezonde eetpatronen om ons immuunsysteem te versterken wel bijzonder toepasselijk," zei directeur-generaal Qu Dongyu tijdens de digitale aftrap van #IYFV2021. Waar mogelijk wil de FAO wereldwijd het belang van de teelt en consumptie van groenten en fruit op politieke agenda's plaatsen.

Daarnaast is er gedurende het jaar aandacht voor het promoten van een gediversifieerd en gebalanceerd voedingspatroon en voor het tegengaan van voedselverliezen en voedselverspilling. Dat wil de FAO bereiken door 'goede praktijken' in de kijker te zetten, voor het duurzaam produceren van groente en fruit, maar ook voor het zo optimaal mogelijk bewaren, transporteren en verwerken. Het adopteren van innovatieve technieken kan landen helpen voedselverlies en -verspilling tegen te gaan. Ook wijst de FAO op het belang van een eigen groente- en fruitproductie voor levensonderhoud en inkomen van arme boerengezinnen.

In het kader van het Internationaal Jaar van Groenten en Fruit ontwikkelt de FAO het hele jaar door activiteiten, gericht op bewustwording, kennisontwikkeling en promotie.Bron: FAO - FAO - News Article: FAO launches the UN?s International Year of Fruits and Vegetables 2021