Ok, waarschijnlijk heb je gelijk :).
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Ok, waarschijnlijk heb je gelijk :).
#Eric, dat lijkt mij niet echt een oplossing. Niet iedereen is namelijk gevoelig voor sterren. Ik zie die sterren als een vorm van bewustwording mbt dierenwelzijn, die uiteindelijk zal moeten leiden tot wetgeving. Zoals kinderarbeid ooit bij wet is geregeld, zo ook het rookverbod in publieke gebouwen en de verkeersregels waar we ons aan moeten houden. Michelinsterren e.d. zijn prima, maar niet als het gaat om zaken die om algemeen belang gaan. Zelfregulering werkt alleen in kleine kring, niet nationaal / in groot verband, zo is al te vaak gebleken. Zelfs sociaal-liberalen zijn het daar over eens. Lees ook mijn blog: http://www.donkerlo.nl/index.php/blog/de_vvd_begrijpt_het
Jammer dat je mensen geen sterren kunt geven. Nu krijgen dieren en producten dat, waardoor sterren commerciële instrumenten worden. Het lijkt mij veel meer een uitdaging om mensen en/of totale bedrijven (supermarkten) sterren te gaan geven, net als hotels. Dan weet je pas echt of iemand oprechte keuzes maakt.
Als mens of als organisatie.
Janneke, hoeveel precies weet ik niet. Wel dat het er nog te weinig zijn. Er zullen er nog genoeg volgen omdat Nederlanders niet de beste vleeswarenmakers zijn (we zorgen teveel voor goedkoopte en zijn te duur om dat te kunnen zijn) en buitenlanders meer van de varkens zullen gaan houden die we hier eten.
#20 Ik heb ook respect voor jou hoor, Dick ;-)
Even wat anders: weet jij of, en zo ja, hoeveel mensen er het afgelopen jaar zijn ontslagen in de verwerkende varkensindustrie?
Janneke, dat respecteer ik. Je berooft jezelf wel van belangrijke ervaringen om geïnformeerd te kunnen oordelen.
Aangezien een hapje as reflex tot uitspuug-reactie leidt is dit een ‘advies’ van likmefessie.
Leuk bedacht, Dick, maar ik doe niet meer aan liefdewerk-oudpapier. Verder zal ik de discussies uiteraard met belangstelling blijven volgen.
Janneke, ik beloof je: in 'mijn' 2 1-ster stallen ga je wat meemaken. Nou?
#13 Zeker, Dirk. Lekker door blijven polderen lijkt het motto.
#6 Hoe sta jij er dan in, Marc? Ik ben daar oprecht in geinteresseerd.
#7 Dank voor de nuancering, Dick. Overigens heb ik al een 1 sterren varkensstal bezocht en zelf vastgesteld dat het varken op dat bedrijf geen leven leidt dat past bij het intrinsieke karakter van het dier. Dat is nameljk het uitgangspunt van het BLK van de Dierenbescherming, heb ik mij laten vertellen toen ik bezig was met een artikel over de duurzame kip. De vleeskuikenstal die ik toen bezocht had niet eens 1 ster, maar de kippen leidden er wel een kipwaardig leven volgens de normen van Elsbeth van Stassen van de WUR.
Ja Piet, maar in discussies over volumevorming kom je al snel in aanvaring met de voorstanders van alles overlaten aan de markt ( tenzij het ergens de spuigaten uit dreigt te lopen, of producenten knelgevallen worden/te weinig verdienen, want dan wordt er wel nog vanaf de zijlijn terug gefloten). Marktwerking is toch nog immer een Heilige Melkkoe, het woord zegt het al.
Willen we dat? Bushaltes en abries optuigen met nog meer reclame!
Foodora heeft nu al het glas van een grote abri op een zeer drukte tramhalte op het Weesperplein in Amsterdam helemaal van peerdrups roze glas voorzien en een levensgroot logo. Het vervuilt de aanblik van toch al lelijke abries op tramhaltes in het reeds door reclameborden vervuilde stadsbeeld. Vooral reclameborden langs drukke verkeerswegen in de stad die bevestigd zijn aan lantarenpalen op ooghoogte, belemmeren voor overstekende fietsers en auto's het zicht op aanstormend autoverkeer van links.
Er rijdt nu ook al een compleet mat zwart gespoten tram door het stadsverkeer in Amsterdam met reclame logo's. Zo'n zwarte rijdende tram in het stadsverkeer is wel de limit.Er zijn grenzen aan reclame in de openbare ruimte.
Dick #12 , zou kunnen dat overstap naar BLK legkippen en b.v. Rondeel gepaard is gegaan met uitbreiding productiecapaciteit. Daarnaast heb je natuurlijk ook uitbreiding van de productiecapaciteit van veevoer. B.v. de Bulgaarse akkerbouwer die de laatste jaren met westerse technologie de opbrengsten per ha veevoerproductie heeft verdubbeld en van plan is dat nog eens te gaan verdubbelen.
We praten teveel over prijsvorming. Praten over vorming van productievolume is nooit aan de orde. Terwijl in de landbouw alles draait om productievolume. De fosfaatrechten is daar het ultieme voorbeeld van. In plaats van discussiëren over prijsvorming maar eens starten met discussiëren over volumevorming?
@Janneke: dat een-ster vlees past natuurlijk wel erg goed in een poldermodel, het zit in tussen helemaal niets en verantwoord, en sust de gemoederen (zowel van consument, krantenlezer/TV kijker/burger, producent, politici en LTO voormannen). Want al te bruuske stappen, zoals die in Marc's #4, over die Brinkhorst, die geforceerd naar bio wilde springen (tijd van de varkenspest, inmiddels overgewaaid), dat kan ook weer niet bij ons.
Piet, waarom denk je dat de eierboeren in de problemen (overproductie) zijn gekomen enkele jaren geleden? (zomer 2014; minder dan 1.000 boeren)
Dick, hoe groot is dat grotere volume bij een nieuwe stal? Nergens gelezen dat bij overstap van gangbaar naar BLK de productiecapaciteit gelijk moet blijven. Het dubbele van de BLK productiecapaciteit als voorheen bij gangbaar is ook mogelijk. Niet uit te sluiten dat BLK meewerkt aan overproductie en daarmee gangbaar in de wielen rijdt.
Ik hoef niet terug in de tijd Marc #4 . Er is altijd goedkope zooi en die goedkope zooi dwingt dat wat duurder is er ook voor moet zorgen beter te zijn. Primark en Action stuwt Blokker omhoog. Ik weet niet of ze het gaan redden, maar ze doen hun best. Zo gaat het ook in het vlees. Het duurt niet lang of er komt goedkope 2 en 3 sterren bulk op de markt. Dus wat daar nu zit moet het beter doen. Da's geen kwestie meer van een convenant (99% mislukt), da's een kwestie van alles uit de kast halen, van de tanden er in, het onmogelijke mogelijk maken.
Piet, dat geldt voor boeren die hun huidige stal aanpassen. Dat zal ook zo blijven. Boeren die ook in de toekomst willen blijven werken bouwen juist een grotere stal met meer capaciteit om de meerkosten op te vangen via een groter volume.
Wist niet dat er aparte partijen eieren op de markt zijn die alleen aan restaurants geleverd worden. Als ze gestempeld zijn zou je zo de herkomst kunnen bepalen.
Zo te zien is toch niet alles beter wat buiten Nederland geproduceerd wordt. Wel gek dat uitgerekend restaurants Poolse eieren prefereren.
Bij overstappen op BLK is het zeker dat een boer productiecapaciteit moet inleveren. Van de week een boer op die radio die was overgestapt op BLK productie. Hij leverde 20% productiecapaciteit in, maar het was nog afwachten of dat gecompenseerd zou worden met een voldoende hogere prijs voor BLK productie. Het kan niet zo zijn dat een boer die overstapt naar BLK productie ook het risico loopt inkomen te gaan inleveren om alleen maar het geweten van de consument te sussen. BLK prima, maar daarbij ook prijsafspraken die er voor zorgen dat boeren die een overstap maken van gangbaar naar BLK een gemiddelde inkomen houden die minimaal gelijk is aan het inkomen als gangbaar.
Bovendien past BLK een eigen quotering toe. Het teveel aan BLK productie die niet als BLK verkocht kan worden gaat als gangbaar over de toonbank. BLK productie doet daarmee aan prijsbederf bij de gangbare productie. Bij BLK productie de dieren het beter en de boer het slechter?
De NVWA heeft donderdagavond laten weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de met Salmonella besmette eieren in de supermarkten terecht is gekomen, schrijft Distrifood: "Een woordvoerder van de NVWA liet donderdagavond weten dat de eieren tot nu toe alleen aan restaurants zijn geleverd. Hij wist niet uit hoeveel eieren de teruggehaalde partij bestaat."
Volgens de Belgische voedsel- en warenautoriteit hebben Nederlandse leveranciers bij enkele honderden restaurants in België besmette eieren afgeleverd. Nederland is een belangrijke afzetmarkt voor de sterk groeiende Poolse leghennenhouderij.
Mag ik de bekvechters hier uitnodigen om 2 naast elkaar gelegen 1 sterren stallen te bezoeken, er dan er met een detaillist, de Dierenbescherming, een dierenwelzijnsexpert en een redacteur van FL over te praten. Die redacteur doet maar 2 dingen: vragen stellen en jet gesprek noteren.
Nb: de opmerking van Janneke als zou de tussenhandel met de winst op het varken gaan strijken, behoeft nuancering. Als dat zo zou zijn dan zouden slachters, grossiers, vleeswarenmakers rijk zijn. Wie hun winst herverdeelt over de primaire producent ziet nog steeds geen vetpot. Wel zijn ze in oplopende stapjes zijn ze rijker, hoewel de eerste inmiddels problemen ervaren die niet anders zijn dan die van boeren. Toeleveranciers maken goede marges, maar vrezen voor hun omzet die ze daarom naar het verre buitenland verleggen. Detaillisten maken bruto de grootste marge. Let wel: bruto.
#5 Oei, die zag ik niet aankomen. Ik loop al wat langer rond op Foodlog en het kan hier af en toe best knetteren en we kunnen het keihard oneens zijn. Maar wel altijd met respect. Dat is hier wat mij betreft in deze draad niet anders Janneke Donkerlo.
Ik laat je reactie voor wat ie is. Ik zit er anders in en denk er anders over. Maar dat is persoonlijk.
@Marc vd Lee
Ik wou dat mensen op Foodlog eens ophielden met op de man/ vrouw te spelen. Het doet het forum geen goed en het komt me zolangzamerhand echt de strot uit.
Ik ben helemaal voor het BLK, waarbij 1 ster een piepklein stapje is op weg naar 3 sterren. De meeste agrariers zullen het bij 1 ster laten. Ik begrijp dat best, veeboeren hebben het hartstikke zwaar. Zij krijgen de zwarte piet toegespeeld, terwijl de tussenhandel er met de winst vandoor gaat. Wat ik heb gezien van het BLK met 1 ster bij varkens heeft mij doen besluiten om alleen nog varkensvlees met minimaal 3 sterren te eten.
Of ik daarmee als consument het leven van de varkens beter maak? Welnee. Consumenten maken uiteindelijk niet het verschil. Kritische consumenten en forums als Foodlog kunnen zorgen voor een bewustzijnsverruiming, maar deze zal niet leiden tot een structureel beter leven van dieren in de veeindustrie. Ik ben niet tegen veeindustrie an sich, en ik ben ook dol op vlees, maar ik wil dan wel dat die dieren een leven hebben gehad dat past bij het intrinsieke karakter van het dier. Dat wil zeggen: een kip moet kunnen scharrelen (ook al is dat met 5000 in een stal), een varken moet kunnen wroeten en koeien voor de vleesproductie moeten ook buiten komen. En dat lukt - is mijn onbescheiden mening - alleen als er wetgeving komt die 3 sterren BLK verplicht stelt.
#3 Tegen zoveel stelligheid kan ik niet op. Maar ik neem je mee terug in de tijd toen onder landbouwminister Brinkhorst Nederlandse varkenshouders gesubsidieerd omgingen op bio. En de retail aan een convenant werd geknoopt om ook mee te doen. Dat mislukte en heeft alle partijen heel veel geld gekost. Dat zijn de feiten en ik was erbij.
"De keuze is aan de consument of het geen, een, twee of drie sterren worden".
Onzin. De keuze is aan de producent er drie sterren van te maken en te zorgen dat hij die drie sterren verkoopt.
#1 Van een journalist over voeding en voedsel verwacht ik net even wat meer dan deze reactie. Duiding is een groot goed. Vriend en vijand zijn er het over eens dat BLK 1 ster een duidelijke welzijnsverbetering is voor varkens. Die biggen groeien op en hebben meer ruimte in de varkensstal. BLK is in die zin een mooi systeem. De keuze is aan de consument of het geen, een, twee of drie sterren worden.
Weinig nuances in dit bericht. Geen woord over Nederland en de resultaten over de afgelopen jaren met antibioticareductie. Noch over de in het kader van IKB toegestane middelen met het oog op voor de mens beschikbare antibiotica. Zoals Europa niet één Europa is, kunnen ook hier niet alle landen over een kam worden geschoren.
Okee, dus we gaan nu dat beestje uitbuiten, opfokken enz om ons antibioticaprobleem op te lossen?
Kijk nu eens naar het waarom bij dat dier. Zou dat nu ook niet bij de mens het geval moeten zijn? De baby weer gewoon moedermelk geven en een beetje vies ouden, dus geen gezeik meer met bacteriedodende zeep enz? Ook het kindweer blootstellen aan de doodnormale kinderziektes als mazene, bof, waterpokken enz ipv op veel te vroege leeftijd al inspuiten met gif zou ook kunnen helpen bij het resistent worden tegen bacteiën enz enz enz. Back to basics misschien?
Vind ik niet vreemd te horen, ik drink al geruime tijd, naast andere soorten, thee met hennepblad van de theefabriek, het zit oa in hun hippie thee soorten.
Tuurlijk niet, het zijn niet alleen de nederlanders die alles het liefst voor niks hebben, dat gebeurt overal wel
Dit klinkt mooi, maar in de praktijk moet je je er niet zoveel van voorstellen. Het beter leven keurmerk heeft drie sterren. De genoemde bedrijven hebben vaak niet meer dan 1 ster. Van de zomer heb ik tijdens een open dag in Friesland kunnen zien wat dit betekent: varkensstallen met zeugen en biggen waar de lucht stijf staat van de amoniakdamp. Geen enkele bewegingsvrijheid voor de zeugen. De biggen liepen op een betonnen rooster oid. Waarom ze 1 ster hadden? Omdat er een metalen rolletje om een van de buizen van het hok zat waar de biggen met hun snuit tegenaan konden duwen. Speelmateriaal, zo werd mij verzekerd. Ik werd en onpasselijk van. Voor mij geen regulier varkensvlees meer, ook niet met 1 ster!
Het combineren van alcohol en cannabis is een héél slecht idee. Bij de meeste mensen bewerkt die combinatie onaangename effecten.