Ja dat is duidelijk, cortisol. Maar er zijn ook velen die juist afvallen door stress.
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Ja dat is duidelijk, cortisol. Maar er zijn ook velen die juist afvallen door stress.
Bij het Wereldzuivelcongres horen uiteraard cijfers over de wereldzuivelconsumptie. Deze nam in de periode van 2014 tot 2015 wereldwijd toe met 0,6%. Het IDF keek dit jaar naar consumententrends om meer inzicht te krijgen in de perspectieven voor melk. Dit leverde een aantal kansen en bedreigingen op voor Europese melkveehouders en verwerkers.
Bedreigingen: consumenten met lactose-intolerantie en aanhangers van bepaalde diëten zien zuivel als ‘slecht’. Alternatieve ‘zuivel’ van soja en amandelen vallen goed in de smaak, met name bij jongeren. Het IDF wil beide stellingen door middel van wetenschappelijk onderzoek onderbouwen.
Kansen: producten op basis van melkvet groeien en dat deze groei ook blijvend is. Zo groeit in China de vraag naar kaas, mede door de snelle opkomst van fastfood-restaurants. Ook de toename van bakkerijen in China stimuleert de vraag naar room en boter. Ook in Canada, Noord-Afrika en Engeland groeit de vraag naar producten op basis van melkvet met meer dan 10%. In India, Argentinië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS, Centraal-Amerika, Frankrijk, IJsland, Zweden en Noorwegen groeit de vraag met 1-10%. Al met al leidt dat ertoe dat de ‘anti-zuivelbeweging’ (nog) niet voor minder zuivelconsumptie zorgt.
In heel Europa liggen kansen voor kazen uit het hogere segment. Ook is, dankzij nieuwe innovaties en de toepassing in voedingsschema's, de belangstelling voor yoghurt gestegen.
De Russische vraag naar kaas verdween als gevolg van de Rusland-boycot, maar de markt herstelt zich naar een nieuwe balans. Dat betekent dat er tot 2021 3.2 miljoen ton extra zuivelgrondstoffen geproduceerd zullen worden, waarvan 70% voor kaas is bestemd.
Ik heb net even het achtergrond document groente en fruit van gezondheidsraad doorgebladerd, maar de bewijskracht achter de halve kilo groenten en fruit die we per dag moeten eten is vrij dun. Uit de interventie studies blijkt nauwelijks effect. Alleen een matige daling van bloeddruk. Uit het feit dat het dagelijks drinken van halve liter rode bietensap met name werd genoemd mag je al concluderen dat er verder niet veel te melden viel.
De meeste epidemiologische onderzoeken zijn wat positiever, maar daar zit je natuurlijk met het grote probleem dat er maar een relatief kleine groep mensen zijn die 400+ gram groenten en fruit eten, en dat die mensen waarschijnlijk op heel veel andere manieren gezonder met hun leven bezig zijn.
Vreemd dat het Voedingscentrum dan maïs promoot, terwijl ze op hun eigen site zeggen dat maïs een graansoort is...
Nederland is zonder meer een innovatieve zuivelnatie. Des te pijnlijker dat de Nederlandse zuivel fors in de problemen is geraakt door de zware overschrijding van het fosfaatplafond; en eind vorige week nog verder door de torpedo vanuit de Europese Commissie op de beoogde remedie: het wetsontwerp voor (verhandelbare) fosfaatrechten.
Kennelijk niet innovatief in alle opzichten...
Jeanette, je noemt groeipercentages. Gaat dat om groei per jaar?
Ik was gisteren op het congres en vond het best goed. Veel over duurzaamheid. Ook bijvoorbeeld aandacht voor kleine melkveehouders in ontwikkelingslanden.
Heb me laten vertellen dat eerdere congressen veel saaier waren. In de Rotterdam Declaration die aan het eind werd getekend door de FAO en de International Dairy Federation stonden aardige dingen, waaronder aansluiten bij de Sustainability Goals van de VN, voortgangsrapportages etc. Makkelijk om daar cynisch over te doen, maar wie weet gaat het landen.
Wel vond ik het net iets te glad. In het slotforum had niemand het meer over geld, dat vond ik niet geloofwaardig.