Ook al bracht de Ruslandcrisis aan het licht dat Europa lokaal overproduceert en moet doordraaien om het inkomen van boeren en tuinders niet onderuit te laten gaan, vanmorgen ontvingen we het volgende bericht:

Op 6 november 2014 vindt het Stop Food Waste Symposium plaats in Amsterdam.
In de gehele voedselketen wordt er wekelijks 2 miljard euro aan voedsel verspild. Het doel van dit symposium is de 2 miljard food waste te reduceren tot nul en Nederlandse bedrijven concrete oplossingen te bieden die geld opleveren. Monique Juffermans: 'Als initiatiefneemster vind ik het geweldig dat we nu praten over DoggyBags om foodwaste in restaurants tegen te gaan. Maar het probleem is natuurlijk heel wat groter. 30% van al het voedsel gaat verloren tussen land en bord.'

Het antwoord op food waste
Om 2 miljard euro aan voedselverspilling te voorkomen worden toonaangevende bedrijven aan een denktank gekoppeld met exceptionele conceptdenkers. Er zijn tien captains of industry uitgenodigd om hun food waste issues in te dienen. Tien conceptdenkers lossen de vraagstukken op. De bedrijven komen uit verschillende schakels in de voedselketen: van oogst en transport, tot prognose, planning, logistiek, verpakking, bevoorrading en schapmanagement. De resultaten van de denktank zullen de food waste over de gehele food supply chain drastisch verminderen en de bedrijven helpen hun omzet te verhogen. Inhoudelijk betrokken is Toine Timmermans. Hij is gespecialiseerd in voedselonderzoek aan de Universiteit van Wageningen en als programma manager en thema- directeur, bij het Top Instituut Food & Nutrition.

Denktank 'Het ei van Columbus'
Het ei van Columbus is een denktank met conceptdenkers en binnenkort te verschijnen boek met daarin volgens Juffermans: 'de beste methode om samen tot vernieuwende oplossingen te komen.' Monique Juffermans is initiatiefnemer van de denktank en eigenaar van conceptbureau Dutchlabel in Amsterdam. Zij bracht 10 bijzondere conceptdenkers bij elkaar met bewezen creatief oplossend vermogen die oplossingen bedenken voor actuele maatschappelijke problemen. Leden van de denktank: Edward de Bono, Daan Roosegaarde, Lidewij Edelkoort, Erik Kessels, Joep van Lieshout, Rob Wagemans, Wim Michels, Piet Hein Eek, Raoul Heertje en Frank Tjepkema. NRC Next heeft eerder tien oplossingen op wereldproblemen gepubliceerd. De denktank wil nu de volgende stap maken door meer concrete oplossingen te bieden voor actuele maatschappelijke problemen. De Europese Unie heeft 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling. Daarom is dit symposium tegen food waste het eerste initiatief.

Deelnemers Stop Food Waste symposium
Het Stop Food Waste symposium is bestemd voor managers en professionals uit de levensmiddelenbranche, werkzaam in foodretail, -productie, -transport, horeca en catering. Toine Timmermans verbonden aan de Universiteit van Wageningen en food waste expert is inhoudelijk betrokken en dagvoorzitter. Foodwaste begint aan het begin van de food supply chain bij de oogst als er tonnen aan kool ligt te rotten op de akkers, omdat de lange armen van de landbouwmachines de hoeken van de akkers niet kunnen bereiken en de kool achterblijft op het veld. Het Russisch handelsembargo tegen Europees fruit, groente, vlees en verse zuivelproducten, waardoor er kilo's tomaten, komkommers en paprika's liggen te wachten wat het Nederlandse bedrijfsleven minstens 300 miljoen euro kost is een actueel voorbeeld van foodwaste. In Nederlandse supermarkten wordt per dag 1 miljoen euro verspild. Dat is vooral groente, fruit, brood en zuivel. Dat is goed voedsel wat nog verkocht en gegeten kan worden. Daar moet iets aan worden gedaan.

Food Waste symposium
Het Food Waste symposium is een initiatief van conceptbureau Dutchlabel. Dutchlabel heeft als missie: de wereld verbeteren met een nieuwe manier van denken. Ons denken verschuift langzaam van analytisch- naar conceptdenken. Met conceptdenken activeren we andere delen van de hersenen en daarmee kunnen we creatievere oplossingen aandragen voor de ingewikkelde problemen waar de wereld nu mee kampt. Daarom heeft Dutchlabel een denktank opgericht met bijzondere conceptdenkers. De denktank buigt zich over de wereldproblemen en komt met verrassende ideeën die bijdragen aan maatschappelijke oplossingen. Meer informatie over het stop food waste symposium vind je op stopfoodwaste.nl.