De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. WILDE BIJEN BLIJKEN UITSTEKENDE BESTUIVERS
Wilde bijen presteren beter dan honingbijen bij de overdracht van pollen op bloesems van Elstar-appelbomen. Hoewel ze in minder grote aantallen voorkomen dan honingbijen, nemen ze meer dan de helft van de totale bestuiving van appelbloesems voor hun rekening. Daardoor maakt de bijdrage van wilde bestuivers mogelijk zelfs het verschil tussen een rendabele of een niet-rendabele Elstar-teelt. Ook bij blauwe bessen is er een flink effect. De netto winst lijkt daar ongeveer 12% lager uit te vallen als wilde bijen zouden ontbreken. Dat zegt WUR-onderzoeker Arjen de Groot.
De aandacht voor wilde bijen is onvoldoende, zegt De Groot die dan ook pleit voor de bescherming van wilde insecten.

FL 2. FTALATEN EN MISKRAMEN VERTONEN SAMENHANG
Onderzoek dat werd gepubliceerd in Environmental Science & Technology laat zien dat er een statistisch verband is tussen ftalaten - de stoffen die onder meer verpakkingen van voedingsmiddelen flexibel houden - en miskramen. Onderzoekers in Beijing vergeleken urinestalen van 132 vrouwen die een miskraam hadden met die van 172 gezonde zwangere vrouwen op de reststoffen van acht verschillende ftalaten. Daaruit bleek dat de vrouwen met een miskraan aanzienlijk hogere concentraties aan reststoffen vertonen van drie varianten: diethylftalaat (DEP), di-isobutylftalaat (DiBP) en Dibutylftalaat (DnBP). Dat schrijft Duurzaam Nieuws.

FL 3. LIDL GEEFT VANDAAG GRATIS COLA LIGHT WEG
Wie vandaag een lege fles cola light van willekeurig welk merk inlevert bij Lidl, krijgt er van de discounter een gratis fles Freeway-cola voor terug. Dit blijkt uit advertenties in verschillende dagbladen, meldt Distrifood. De inruilactie valt onder het grote huismerkoffensief waar Lidl eind augustus mee startte onder het motto 'waar kies jij voor?'

FL 4. KINDERSTERFTE GEHALVEERD SINDS 1990
Het aantal kinderen dat wereldwijd voor de vijfde verjaardag overlijdt, was in 1990 nog 12,7 miljoen. Dit jaar komt het aantal kindersterfte-gevallen voor het eerst onder de 6 miljoen uit. Dat meldt de BBC. Ondanks de forse reductie is daarmee de doelstelling van de Verenigde Naties om kindersterfte te reduceren met twee derde nog niet behaald.
De meeste kinderen overlijden aan ondervoeding, maar ook longontsteking, diarree en malaria zijn veel voorkomende doodsoorzaken. Het grootste risico op overlijden is in de eerste weken, 45% van de kinderen sterft voordat het een maand oud is. Angola heeft met 245 overlijdensgevallen per 1000 geboortes het hoogste sterftecijfer, Luxemburg, IJsland en de Scandinavische landen het laagste met minder dan 3 overlijdensgevallen per 1000 geboortes.

FL. 5 DUURZAME IRRIGATIE ZORGT VOOR GEZONDERE OLIJFOLIE
De olijfboom groeit van nature onder droge condities, maar irrigatie blijkt een manier om de olijfolieproductie te vergroten. In tijden van droogte rees de vraag naar een duurzame irrigatiemethode. Wetenschappers onderzochten in Spanje de zogenaamde regulated deficit irrigatie, waarbij de irrigatie in niet-cruciale momenten van de productie stopgezet wordt. De methode had geen invloed op de kwantiteit van de productie, maar wel op de kwaliteit. De hoeveelheid zogenaamde Phytoprostanes steeg. Deze actieve moleculen beschermen de plant niet alleen tegen oxidatieschade, ze zouden ook goed zijn voor het vaat- en immuunsysteem, schrijft Science Daily.

FL 6. GEZONDE SNACKS TEGEN AFTER LUNCH DIP
Kikkererwten, pompoenpitten, yoghurt en spinazie. Allemaal voorbeelden van snacks die helpen om energiek en productief de dag door te komen. De meeste mensen zijn geneigd naar suikerrijke producten te grijpen als hun energieniveau daalt, maar die maken de dip uiteindelijk alleen maar groter. De Daily Mail vroeg een aantal voedingsexperts naar hun aanbevelingen voor gezonde snacks. Dat levert een lijst op met 22 producten die een betere optie zijn om stemming, motivatie, relaties op werk en prestaties op peil te houden. Op de lijst de 'usual suspects' als blauwe bessen, groene thee, pure chocola en noten. Maar ook minder gangbare tussendoortjes als Marmite, bietjes en sardientjes helpen je prestatieniveau op peil te houden.

FL 7. BELGIË: GRONDIG TOEZICHT OP PRODUCTEN MET EUROPESE HERKOMSTBESCHERMING
Streekproducten met een Europees beschermde 'merknaam' - zoals Brussels grondwitloof of Liers Vlaaike - staan in België onder grondig toezicht. Dat meldt Vilt op grond van het ​​​​​jaarverslag​​ van de ​Economische Inspectie. Die dienst is verantwoordelijk voor toezicht en naleving van de regels (het 'lastenboek'). Niet alleen de producenten, ook de keten en ingevoerde producten met herkomstbescherming konden op controles naar oneigenlijk gebruik van de herkomstbescherming rekenen. De controles brachten geen grote onregelmatigheden aan het licht. Overtreders moesten onmiddellijk de gewraakte etikettering of affichering aanpassen of kregen een proces-verbaal opgelegd.

FL 8. 16E EEUWSE BRITSE VISSERS VINGEN AL KABELJAUW BIJ CANADA
Uit onderzoek van graten blijkt dat Britse vissers al in de 16e eeuw hun netten uitwierpen voor de kust van Canada. De graten kwamen uit het scheepswrak van de Mary Rose, het vlaggenschip van Hendrik VIII dat in 1545 met man en muis verging in de Theemsmonding. Het schip werd in 1982 gelicht. Analyse van de isotopen en het DNA in 11 visgraten uit de aan boord voorraden, laat zien dat de vissen gevangen waren in de Noordzee en in de wateren bij IJsland én Canada.
Ten tijde van de ondergang van de Mary Rose gingen Britse vissers al op seizoensbasis vissen bij New Foundland. Een eeuw later was de visserij bij Canada uitgegroeid tot een majeure economische activiteit. De visserij is een van de belangrijkste schakels gebleken in de expansie vanuit Europa naar het Noord-Amerikaanse continent, aldus de wetenschappers in de DailyMail.

FL 9. BUITENLANDSE KIP BLIJKT 'WATERKIEKEN'
Nog een feit uit het lijvige jaarrapport van de Economische Inspectie van de Belgische Federale Overheidsdienst. Bij één van de 32.700 onderzoeken die de dienst vorig jaar uitvoerde werden 59 stalen geïmporteerd diepgevroren kippenvlees getest. 6 monsters bevatten meer water dan wettelijk is toegestaan. Het ging hierbij om vlees uit derde landen of uit een andere EU-lidstaat. Bij één steekproef was de foutmarge zo ver overschreden dat er voor de betreffende anderhalve ton kippenvlees een handelsverbod binnen de EU werd opgelegd. De FOD Economie stelt in het jaarverslag: "Geruststellend voor de consument is dat noch in 2014 noch in de voorbije jaren toegevoegd water is aangetroffen bij vers kippenvlees dat in de kleinhandel wordt verkocht.”

FL 10. CBS: PRIJZEN VOEDINGSMIDDELEN GESTEGEN

De inflatie volgens de consumentenprijsindex bedroeg in augustus 2015 0,8%. Kleding en benzine werden goedkoper en dat had een verlagend effect op de inflatie. "Daarentegen had de prijsontwikkeling van groente en aardappelen een verhogend effect op de inflatie", meldt het CBS. In augustus 2015 lagen de prijzen voor vers fruit 7% boven het prijsniveau van 2014 en steeg de aardappelprijs met bijna 20% ten opzichte van vorig jaar. De prijs van suiker daalde met bijna 9%.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Zeitungen', Opposition24.de