Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Kort-formulier!
Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.
Fotocredits: 'morning paper', Faramarz Hashemi
IJsbrand #9.1, ben zeer benieuwd naar jullie onderzoek!
Welke informatie vinden jullie dat er op dit (verse) product zou moeten staan?
Wij verbruiken met z'n tweeën ca. 40 liter extra vierge olijfolie per jaar, verdeeld over ca. 700 maaltijden. Alleen bakken doen we in geraffineerde olie. Die 450 kcal pppd is een belangrijk deel van onze dagelijkse calorieën inname. Na het lezen van testen die in Frankrijk en Duitsland werden uitgevoerd, en het lezen van het boek "The Sublime and Scandalous World of Olive Oil
by Tom Mueller (2012)", koop ik (nog) geen olijfolie in de supermarkt. Op de Griekse olie (5 liter jerrycans) die wij nu gebruiken staat:
Acidity 0,8 max.
Peroxide value 20 mEq max.
Wax content 250 ppm max
UV absorption
K270 0,20 max.
K232 2,50 max.
delta-K 0,01 max.
Verder is de smaak scherp, bitter en groen zoals het volgens het boekje behoort te zijn: “gentleness” or mildness is a frequent attribute of low-quality oil, and pepperiness is one of the three official positive attributes, together with bitterness and fruitiness, identified in the legal definition of extra virginity."
Ik krijg het gevoel dat het echte extra vierge olijfolie betreft, waar alle nutrienten nog in aanwezig zijn; temeer daar hij anders is dan de dunnere minder groene weinig pittige merk olie uit de supermarkt.