Ach ja, als mensen de China Study van Campbell gaan citeren, dan weet ik al dat het tijd is voor een kwak-alert.
Dit is het moment om te zeggen dat voedingslifestyle advies niet vrijblijvend is, en het idee van veganisme een lief romantisch ideaal.
De echte oplossing zit heel ergens anders -maar dat gaat nog een mooi dilemma vormen voor de romantici (niet voor mij...):
Dmv Crispr-Cas en andere fancy GMO technieken gaat het mogelijk worden om planten te kweken met echt 'vruchtvlees'; maw. planten die de voedingswaarde hebben van dieren (hoogwaardig eiwit, vitamine B12, ijzer/mineralen, etc). Mij lijkt dat de oplossing voor alles.
Marketing trucje! ‘Naar andere EU landen uitrollen’? Bewaar me aub.
De volkomen verwaarloosbare (synthetische ergocalciferol) vitamine D2 toevoeging in paddestoelen is typisch niet de vorm die de zon – als ie schijnt – in ons lijf aanmaakt. Dat is alleen vitamine D3, maar van september tot april staat de zon op onze breedte te laag. Daar hebben we ook vet vlees, zuivel en vette vis voor, maar vet vlees/zuivel mag niet meer van de gezondheidsfluisteraars en bovendien zit er in het huidige vette vlees en gepasteuriseerde zuivel nog maar eens schijntje van wat er tot zo’n 50 jaar geleden wel in zat.
Alleen vette vis en eieren voldoen nog. Maar dat eet je niet dag-in-dag-uit dus lijkt mij des winters een D3 supplement de aangewezen weg. Vroeger was dit levertraan,brrr. Het lijf moet het eerst nog converteren naar de actieve vorm en dat gaat 5x sneller met D3 dan D2 dat ook nog eens slechter bindt met eiwitten waardoor de effectiviteit ook niet al te denderend is.