Kijk naar de cafébrand in Volendam, de vuurwerkramp in Enschede of de fipronilcrisis in de eiersector. "Gesjoemel met regels, bewust genomen risico's, ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden," aldus de bijna 80-jarige oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Van Vollenhoven heeft een oplossing. Voeg alle 10 bestaande veiligheidsinspecties samen tot één nationale inspectie, die toezicht houdt op de sociale, fysieke en digitale veiligheid in alle sectoren. Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, verantwoordelijk voor voedselveiligheid tot de Onderwijsinspectie.

Onafhankelijk toezicht en verbetering van de waarheidsvinding zijn volgens Van Vollenhoven de voordelen van zo'n Nationale Inspectie.

De roep om onafhankelijkheid en het doorsnijden van de navelstreng tussen inspectie en ministerie onderschrijven verschillende commentatoren ten volle.

Maar ze zien ook beren op de weg.

Verlies van expertise, papieren inspecties maar vooral de eigen bureaucratie. "In feite creëer je met een Nationale Inspectie een nieuwe bureaucratische moloch, en dat is juist iets wat de veiligheid niet gaat verbeteren," zegt hoogleraar Ira Helsloot (Besturen van veiligheid, Radbouduniversiteit) in De Volkskrant. Met andere woorden, zo'n superinspectie maakt de verleiding van risicovermijding door de overheid zo groot dat alles daar uiteindelijk voor moet wijken.
Dit artikel afdrukken