De prijzen van topwijnen zijn het afgelopen kwartaal gemiddeld met 25 procent gedaald.Dat meldt de BBC op zijn website. Zo is de prijs van Lafitte Rothschild sinds de zomer met 25 procent gedaald. In het Verenigd Koninkrijk merken ook de supermarkten dat er minder wijn wordt gekocht. De verkoop van wijnen in de categorie 5 tot 6 pond is opmerkelijk gedaald, terwijl er meer wijnen van minder dan 5 pond worden verkocht.
Online
De trend treft ook online wineshops. De gemiddelde prijs van de meest verkochte wijnen bij de online retailer MyWinesDirect.com is met 2 dollar gedaald van 12,93 dollar tot 10,87 dollar.
bron:distrifood
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toch weten we nog steeds niet hoe de gemiddelde prijs van 2.62 euro per fles tot stand kwam.
Ik vermoed dat het de gemiddelde verkoopprijs is van producent of groothandel aan detailhandel en eethuis.
Het gaat nu ook over de wonderlijke wijze van geld vergaren in de horeca, mijn schuld, ik begon er hier over.
Als je op oneigenlijke wijze uit de kosten probeert te komen en ook nog wat hoopt over te houden voed je je gasten verkeerd op. Als ze er achter komen dat ze door een fles wijn te bestellen de hypotheek helpen afbetalen komen ze nooit meer terug.
Het is voor gasten/consumenten niet onverteerbaar dat kruideniers, obers en chefs geld kosten en hun koopwaar en kookwaar ook nog eens.
Je betaalt het allemaal met liefde. Als je weet waarvoor en als je het naar je zin hebt. Gesjoemel met de prijs van wijn is verraderlijk.
Maak het bordje eten maar duurder. Ja heus, dat went snel. Als het maar een heel goed bordje eten is.
Colruyt, ge weet wel, van die slimme Belgen (en zeker niet de geringste supermarché !), die hebben dit jaar grootschalig de beste kurk-eik-plantages in Portugal opgekocht... (Dat meldde ik eerder hier..)
Om absoluut onafhankelijk AL (lees duidelijk: AL) hun wijnen, die ze zelf selecteren en bottelen te voorzien van echte kurk.
Wijn 'leeft', en die moogt ge niet met een schroefdop afsluiten van de wereld...
Of met een plastic bouchon ! Wijn moet ademenen..
Slimme rakkers die gasten van Colruyt...
En mijn beste Wouter & Ailko, dan willen jullie korting geven op een schroefdopwijn in de Horeca, waarbij de ober of de chef voorzichtig de schroefdop er af draait, voorzichtig aan de schroefdop ruikt, en met een tevreden grijs serveert ! Ambiance, mes chèrs amis ! Ambiance !
Het kultuurverschil tussen Brugge en Alkmaar is inderdaad hemelsgroot... (zo oneveer als tussen Nice en Stavanger...)
Ailko, de aandacht die je krijg, heeft al helemaal niet direct met het gerecht/wijn te maken dat je bestelt. Met een dure wijn betaal je meer marge, maar hij wordt waarschijnlijk op dezelfde manier bijgeschonken als de minder dure.
Je zou een vaste opslag per gang in rekening kunnen brengen plus een bedrag voor de grondstoffen met een bescheiden percentage erop . Voor heel ingewikkelde gerechten zou je ook weer een toeslag op de kaart kunnen zetten.
Een andere mogelijkheid is tafelhuur in rekening te brengen (inclusief stookkosten, WiFi, krantenabonnementen etc.). daarmee kun je eindelijk afrekenen met mensen die urenlang met één kopje thee doen. Bij biljartcafé's bestaat dit al.
Een kopje koffie kost dan bijvoorbeeld 20 cent koffie + 50 cent personeel + 1,30 tafelhuur basistarief = € 2,00 ex btw.
Op schroefdopwijnen zou je inderdaad korting kunnen geven.
Ik sluit me graag bij Co's vraag aan want, alhoewel off topic, dit is iets wat ik me al jaren afvraag.
Bovendien: Waarom kun je in Duitsland en Frankrijk voor 15 euro een prima maaltijd krijgen. Verse ingredienten, eenvoudig en goed klaargemaakt en waarom lukt dat in NL bijna nergens?
Het enige verschil dat ik me kan voorstellen is dat de kosten van huur/hypotheek van het pand in NL hoger zijn. Overige kosten zullen toch vergelijkbaar zijn? Maakt dat het verschil?
wouter van der land@
Je hebt het niet gesnopen.
Op die wijze breng je personeelskosten omlaag. Dat is maar één aspect. Wat dacht van inrichtingskosten (gefinancierd), huur, energiekosten, loonkosten, keukenequipement etc. etc. etc.
Snap je nu waarom de Horeca de bedrijfstak is waar fiscaal gerommeld wordt en de meeste zwartwerkers rondstruinen ?
Veel kleine zaken (waartoe de meeste restaurants behoren) kunnen geen ‘reverse cost calculation’ maken. Touwens veel banken ook niet ;-).
Voorbeeld: Als restaurateur wil je netto minimaal 3000 euro netto p/mnd overhouden om je gefinancierde SUV te bekostigen…..; dan moet je na aftrek belastingen dus netto 36.000 verdienen. Dat is bruto (bedrijfsmatig; afhankelijk van een bv constructie), zeg 55/60.000, tel daarbij op de overhead (huur, 2-3 man personeel etc) en ‘productkosten, en dan moet je al gauw 3-3,5 euro ton omzetten…. (nog steeds bescheiden, hoor !)
Stel dat gedurende 5 dagen 45 weken ‘open’ bent (= 225 dagen), dan moet je dus per dag
1.450 euro omzetten = 10 tafels van 145 euro.
Helaas….
En gelukig is er een magnetron die de ‘verse ingredienten uit de diepvries in een oogwenk tafelgereed maakt’ (…en de recalcitrante 000000-oesters opent…)
Waar lullen we over ?
Ik heb een kennis die makelaar is in Horeca zaken. Zoek maar eens uit wat de gemiddelde transfertijd is van cafés en restaurants.. Je schrikt je een hoedje… (eufemisme). Haalt de drie jaar niet. Bijlange niet.