Zowel de Boerenbond als het Algemeen Belgisch Boerensyndicaat hekelen de tussenhandel, die zowel producent als consument om de tuin leidt met het verhaal over stijgende voedselprijzen.
Het ABS noemt het verschil in prijs bij de boer en in de winkelrekken "wraakroepend". Zo werd een pakje friet vorig jaar duurder als gevolg van de hoge aardappelprijzen. Is de prijs gedaald nu de aardappelen drie keer minder kosten, vraagt ABS zich af. "Nog eigenaardiger is dat biefstuk negen procent duurder geworden is terwijl de prijs van slachtvee bij de boer met 15 procent gedaald is. En varkensvlees kost 5 procent meer hoewel de sector in een diepe crisis zit met historisch lage prijzen".
"De verwerking, handel en distributie maken van stijgende prijzen handig gebruik om hun prijzen op te trekken, zonder die nadien te laten zakken wanneer de grondstoffen weer goedkoper zijn. Daardoor strijken ze dubbele winsten op en telkens zijn consumenten en producenten de dupe", aldus woorvoerder Depraetere van ABS, die vaststelt dat "een organisatie zoals Test-Aankoop ontoereikend is om de consumenten te beschermen".
"Wraakroepend" en dus tijd voor revolutie?
bron en meer nieuws hierover : vilt.be
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoi Onno, misshcien ken je deze link al: supermacht.nl
Voor wie het er allemaal nog eens wil op nalezen: Dirk Barrez schreef een boek en maakte een DVD, met anderhalf uur beeldmateriaal hoe die verkorte keten daadwerkelijk al in de praktijk goed functioneert: een onderhoudend kerstgeschenk ;-)
sorry, de tweede link is: Celebrate food II
Juist het verkorten van de keten, die rechtstreekse link die verhoogt de waarde, en verlaagt de prijs. de lokale boer-consumens verbanden van boer en buur springen daar natuurlijk ook op in. En het mooie is, naast meer geld krijgt de boer meer waardering. Naast meer kwaliteit krijjgt de consument ook meer beleving bij zijn product ......
Het innovatienetwerk heeft ook beelden geschetst van nieuwe supermarkt concepten die daarop willen inspelen. zie innovatienetwerk.org
het verbaasde me al een tijdje dat prijzen bij boerenwinkels aanmerkelijk lager liggen (voor biologisch vlees bijvoorbeeld) dan in de winkel en dat ze er toch flink meer aan over houden.
maar ja, dat is te kleinschalig om echte zoden aan de dijk te zetten, al ben ik er blij mee natuurlijk.
ik heb een fikse hekel gekregen aan bijv. de AH om hun inkoop politiek.