Het prijsverschil tussen biologische en reguliere producten wordt kleiner. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. De bond onderzocht 115 producten van 13 gewone supermarkten en 4 biowinkels.

Biologische producten zijn in de supermarkt gemiddeld 63% duurder dan de niet-biologische variant. Vijf jaar geleden waren biologische producten gemiddeld twee keer zo duur als reguliere.

Bij Dirk zijn de biologische producten het goedkoopst, gevolgd door Vomar. De prijzen voor biologische producten liggen in deze supermarkten gemiddeld 13% en 11% lager dan gemiddeld. De bio-winkels Natuurwinkel en Odin zijn het duurst, maar hebben een groter aanbod dan supermarkten. De bioproducten van Aldi en Lidl zijn goedkoper dan gemiddeld, maar het assortiment is te beperkt om mee te nemen in het onderzoek, aldus de Consumentenbond. Twee jaar geleden schreven we op Foodlog over hoe de discounters met hun bio-acties grote gaten kunnen slaan in de prijzenstrategie van zowel biowinkels als supermarkten.

De Consumentenbond constateerde ook dat biologische huismerkproducten vaak goedkoper zijn dan reguliere A-merkproducten. Zo is een pak biologische halfvolle melk van Bio+ bij Hoogvliet €0,19 goedkoper dan de halfvolle melk van Campina. Daarnaast viel het de onderzoekers op dat supermarkten vaak kleine verpakkingen in het schap hebben liggen. Biowinkels hebben wel duurzamere grootverpakkingen.

In 2017 kocht de Nederlandse consument voor circa €1,5 miljard aan biologische producten, aldus branchevereniging Bionext. Ruim de helft van de bestedingen aan bio vindt plaats bij de supermarkten.
Consumentenbond - Biologische voeding in kaart | Consumentenbond
Reageer
  • Deel
Druk af