Van Veen zelf zegt erover dat hij bij de Jumbo-organisatie en bij hemzelf een soort ‘energie’ voelt voor ‘de laatste sprint van het jaar’. Van Veen: “Het borrelt van de ideeën en acties om juist in die laatste maanden van het jaar klanten extra blij te maken en te verrassen. Zo is daar onze nieuwste campagne: ‘Jumbo is euro’s goedkoper’. Een mooi resultaat van de recente onderhandelingen met onze leveranciers. En bij sprinten hoort gezonde competitie, toch? Marit van Egmond (AH), sprint je mee?”
Dat klinkt alsof Jumbo nog veel verrassingen in petto zal hebben en creatief uit de hoek zal komen de komende maanden. Maar eigenlijk is zo’n prijsvergelijking oude wijn in nieuwe zakken. Bovendien weten vast ook velen in de sector dat die lijstjes altijd zo in elkaar gezet zijn dat ze van de formule zelf een zo gunstig mogelijk prijsimago weergeven en van de rivaal een ongunstig prijsimago. En Van Veen wil hier kennelijk ook laten voelen dat de inkoop van Jumbo in zijn ogen beter presteert.
'Sprinten, gezonde competitie'
Maar het opmerkelijkste is de uitdaging aan het adres van AH-ceo Marit van Egmond. Het klinkt vriendelijk, ‘sprinten, gezonde competitie’, wedstrijdje dus… Van Veen gebruikt na de oproep aan Van Egmond een vriendelijk icoontje. Maar de geste op zichzelf komt over als een toegeworpen handschoen. En dat houdt in? Dat was eeuwen geleden een uitnodiging tot een duel van ‘man tot man’ (toen nog), met degens.
En dan is het ook niet voor niks dat een van de eersten die op LinkedIn reageert met ‘Prijzenoorlog?’. Want daar klinkt het naar, hoe vriendelijk ook verwoord. Distrifood meldde woensdag meteen: dat is de eerste keer dat Jumbo dit zo kan doen, omdat het al die verschillende prijslijnen gelaten heeft voor wat ze zijn. Dat is een relevante toevoeging. Jarenlang kon Jumbo die vuist niet maken.
Ga er maar aan staan, als ceo op sociale media je formule als goedkoop aanprijzen. Wat je krijgt, is de wind van vorenAllegaartje aan commentaren
Komt er nu een prijsoorlog? Dat is koffiedik kijken. Maar minstens zo opmerkelijk zijn de commentaren van derden. Dat zijn mensen die in de sector werkzaam zijn, maar ook gewoon mensen die kennelijk interesse hebben in het volgen van Ton van Veen op LinkedIn of het volgen van Jumbo, uit welke interesse dan ook.
En dan zie hoe mensen erop reageren. Sommigen zijn kennelijk klant van Jumbo? Anderen weer niet? Hoe dan ook, er komt een allegaartje aan enerzijds applaus, anderzijds kritiek. Waarom ga je de strijd aan met producten die nauwelijks gekocht worden, zegt er een tegen Van Veen. Een ander lacht om de prijs van bronwater en meldt de prijs van kraanwater. Weer een ander meldt dat dat weer een flauwe opmerking is. Een ‘zure en domme’ vergelijking, zegt iemand.
Weer een ander: ‘ik hoop dat dit niet ten koste gaat van leveranciers’ en dan met name ‘boeren’ (nou, boeren telen en fokken hoogstens ‘Campina Langlekker Calcium Plus Melk’, een van de 21 artikelen, maar geen cola of bronwater – oké, de koffiepads van Jumbo en de Nescafé Gold Espresso zouden ook met de agrosector te maken kunnen hebben, de mensen op de plantage in ontwikkelingslanden). Deze reageerder waarschuwt dan wel weer voor een ‘race naar de bodem’.
Met andere woorden, alle grote kwesties die de supermarktsector aangaan, komen hier meteen aan de orde, met al die reacties. Van concurrentie tot verduurzaming tot maatschappelijke schade.
'Marge-erosie'
Zeker zo bijzonder: iemand die bij Royal Swinkels werkt, zegt tegen Van Veen en tegen alle mogelijker lezers en volgers dat hij zit te wachten op een gezond prijsherstel in supermarktland, ‘want daar lopen we met z’n allen al een behoorlijke tijd knetterhard op leeg’. Bedoelt hij dat hij als Swinkels-persoon de marge-erosie meemaakt of dat hij als consument zijn bestedingsruimte ziet eroderen? Is dit business to business of business to consumer?
En weer een ander wijst erop dat naar zijn idee Jumbo en Albert Heijn nu samen de duurste van alle supermarkten zijn. Met een verwijzing naar de Jumbo en de Albert Heijn in zijn marktgebied. Ga er maar aan staan, als ceo op sociale media je formule als goedkoop aanprijzen. Wat je krijgt, is de wind van voren. En dan hebben we het nog alleen maar over het beschaafde LinkedIn.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen FoodPersonality en Foodlog.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De AH bedoel je? Was in Swalmen ook sprake van, maar uiteindelijk werd het daar de Jumbo...
(met de AH was mijn moeder meer content geweest vermoed ik, maar niet zo als met Jan Linders... en prijzen interesseren haar niet zo, al was Linders goedkoper)
Frank, Jumbo greep nou juist naast Jan Linders.
En de kwaliteitsoorlog?
Mijn moeder in Swalmen voelt zich enorm benadeeld door de overname van Jan Linders door de Jumbo. Een grote achteruitgang in kwalitatief vers aanbod voor haar.... en de prijzen bepaald niet beter Maar ja, al die overnames/ verbouwingen (kapitaalvernietiging) moeten bekostigd worden met forse rente. De grootaandeelhouders willen ook hun flinke deel. De consument draait daarvoor op, meerwaarde (lagere prijzen) uit de opschaling van macht is er niet meer te behalen. Al helemaal niet voor de consument. En ook niet voor de boeren en toeleveranciers...
De Lidl en Aldi veel voordeliger, scheelt 10-40% voor de meeste producten. De Lidl ook meer oor.
Je kan blij zijn als je dichtbij Duitsland woont om inkopen daar te kunnen doen. Ook Hollandse groenten daar goedkoper aangeboden vaak.
Mn moeder is gek op 'palingworst' maar die waterige fosfanaten van de Jumbo smaakt haar niet zo. Gaat nu maar naar de veel duurdere ambachtelijk slager.... beter!
Aanbiedingen daargelaten liggen meeste prijzen overal gelijk. Als artikel A lager is bij de een, dan is artikel B hoger bij de ander. Aan het vergelijken van kassabonnen met artikelen die je nooit koopt heb je niets. De visual hierboven met de verpakking halfvolle koffiemelk – met hoge omloopsnelheid – had het niet treffender kunnen tonen. Deze zijn bij ALLE supermarkten op (dit moment) weer 99 cent. Vomar durft dit ‘elke dag de laagste prijs’ te noemen. Trek uw conclusie . . .