image

Het gaat er niet om of je dik wordt en dood gaat, maar of je mogelijk stapelgek wordt in de tussentijd.
Gek GEMAAKT wordt bedoel ik.
Neem een overzichtelijk probleem. In Spanje (en overal elders in de wereld) trekken piepjonge palinkjes, in Nederland glasaal genoemd, uit de zoute zee het zoete water in. Elk jaar opnieuw.
Ze zijn (waren) met zoveel dat je maar een nylonkous in de riviermonding hoeft (hoefde) te hangen en je had er zevenduizend in een uurtje.
Dat deden ze in Spanje. Glasaal was een lekkernij.
Er ging iets mis. Er komt minder glasaal uit zee dan ooit. Nu worden alleen glasaaltjes gevangen om uit te zetten in min of meer afgesloten zoetwater waar ze tot vette paling kunnen groeien. Of in kwekerijen, die je beter mesterijnen kunt noemen. Ze kweken niet, ze mesten vet.
Overzichtelijk probleem: er is geen glasaal meer voor de Spanjaarden om als snackje te eten.

Wat te doen?
Wat te doen?
Nep.
In Spanje wordt van visseneiwit (surimi) een nepglasaaltje gemaakt. Een soort spaghetti, op lengte van de echte aaltjes. Vervolgens worden er kant-en-klaar maaltijden mee samengesteld, met paddestoelen er door of garnalen.
Nep met smaakjes.
En als je dat dan op een internationale visbeurs in Brussel als noviteit presenteert krijg je de hoofdprijs. Omdat je iets gevonden hebt, een antwoord bedacht op het probleem van het tekort aan babypaling:
Angulas Aguinaga of Irura, Spain took the top award for best new retail product with its entry, La Gula del Norte, a line of surimi seafood ready meals. The meals feature a surimi substitute for baby eels offered in three varieties: garlic sauce, shrimp and garlic sauce and mushrooms and garlic sauce.
Angulas Aguinaga’s La Gula del Norte was also presented with a Seafood Prix d’Elite special award for Originality. First conceived as a solution to the shortage of baby eels in Spain, the company’s surimi substitute now takes advantage of European ready meal trends and offers a unique meal option to consumers and a new and exciting surimi seafood presentation.

Op de foto geen complete nepglasaalmaaltje maar een bak ‘naturel’ nep van de fabrikant die de prijs won.
Dit artikel afdrukken