In het gazon van een chique oud huis stonden verdwaald een paar preien. Zomaar. Onverklaarblaar, leek het.
Ze stonden in bloem, zoals die op de foto, want ze waren doorgeschoten. Ze bleken een overblijfsel van WO II in Noord-Frankrijk. De door oorlog platgelegde aanvoerlijnen van voedsel zorgden ervoor dat mensen weer zelf hun eten te gaan telen. De rijken, met personeel in huis, al helemaal want ze voelden de verantwoordelijkheid om voor de van hen afhankelijken te zorgen. Tuinen werden moestuinen en zagen er in hun nieuwe gedaante uit op om te vreten. Ik mocht de foto's zien.
Het gazon verdween uit de tuin. Toch namen ze ook een koe, geit of schaap. De familie van dit verhaal was van stand en nam een koe. Vette melk en boter waren immers nog niet in de ban. Het eetleven ging zonder al te grote problemen door. Tuinen bleken groot zat om de bewoners van het huis erbij te voeden.
Vader, een groot-industrieel, nam de koe uit wandelen. Hij liet hem uit zoals je dat doet met de hond. Alleen is de koe uitlaten zinvoller. Het dier at het gras langs de weg en op open plekken waar niks anders groeide dan gras.
Sterk verhaal?
Nee, het is de waarheid en de doorfantasie erbij is meer dan een dagdroom. Dat verzekerde m'n gesprekpartner, de dochter van deze vader. Het dorp waar ze woonden was even meer een gemeenschap en niet alleen vanwege de gemeenschappelijke vijand. Ze aten prima tijdens de oorlog en hadden geen dag honger, ook al kwam al het eten van dichtbij, kostte het geen cent en leverde het nog extra gemeenschapszin en pure lol om het zo te doen op ook.
Ik moest denken aan het nieuws van vorige week. Minister Ab Klink van Nederlandse Volksgezondheid vertelde dat etenswarenmakers gezonder moeten gaan produceren. Daar hebben ze - volgens hem dan - zelf baat bij omdat ze minder zieke werknemers en dus minder kosten krijgen. Zo'n sterk verhaal hoor je zelden. Is er echt geen beter punt te maken?
Weet Klink wat hij bedoelt met gezond? Als, zoals zo vaak, de VS onze voorbode zijn, moet hij nog eens goed nadenken. Niet voor niks komt Pollan en zijn stroom populaire 'ga weer zelf eten maken en verbouwen' boeken uit de VS, het land dat het industrie-eten groot maakte en meer vertrouwen had in eten uit de fabriek dan van het land. Zijn boodschap heel simpel samen te vatten: eten is eten, pillen zijn pillen. Hou op met het doen of eten iets medisch is want dan gaat het mis. Wel kun je weer je tuintje gaan doen. De fabriek heeft zijn geloofwaardigheid verspeeld met vals gebleken beloften van betrouwbaaheid en gezonde kwaliteit.
Meneer Klink, misschien moet u gewoon wat subsidie geven aan architecten die prachtige eetbare tuinen en parken in steden en dorpen tekenen. Wijken kunnen eetbare tuinen worden. Mensen snappen weer wat eten is en je hoeft er geen campagne-euro aan te besteden. De producten ervan zijn te koop bij winkels in de stad.
Ik kon het niet helpen te denken dat dat helemaal niet zo'n gekke gedachte hoeft te zijn.
O ja, die subsidie. Een paar architecten zullen de hemel te rijk zijn met maar een paar ton. Projectontwikkelaars - met de staatsonafhankelijke liberale poen - staan te springen. Eindelijk weer onderscheidende bouw. Geweldig toch?
In Nederland staan vele miljoenen klaar voor anti-vet campagnes en andere zinloze gezondheidscampagnes.
De foto hierboven is van Eddy uit Vlaanderen, een ware foto-artiest met een prachtige collectie op Flickr. Zo kom je bij zijn werk en vind je het verhaal achter die preien.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik kom niet gauw op een betere. Hij is wel mooi, een combi van Bijbelvastheid en Voltaire's Candide (die aan het eind van het verhaal zegt dat hij z'n nodig z'n tuintje moet gaan doen) ;-)
Samen schoffelen, als nieuwe kreet? ;-)
Erger, ik denk het nog prima past ook in het partijprogramma van het CDA ;-)
Ze moeten zelfs oppassen, anders gaat Rouvoet van gezinsfatsoen er straks nog met het idee vandoor.
De stad Parijs is opgedeeld in arrondissementen. Ieder arrondissement had/heeft zijn eigen groententuin. Als ik het wel heb zijn die op de meeste plaatsen nog steeds bruikbaar. Iets om na te volgen?