Het team van Deense, Amerikaanse, Spaanse en Tanzaniaanse onderzoekers leidt dat af uit organische resten die gevonden zijn in de Olduvaikloof, een belangrijke vindplaats in Noord-Tanzania, ook wel de ‘wieg van de mensheid’ genoemd.

Heetwaterbacterie
Hoofdonderzoeker Ainara Sistiaga analyseerde in het laboratorium plantenresten van 1,7 miljoen jaar oud, op zoek naar aanwijzingen voor de plotse klimaatverandering die zich destijds had voorgedaan. Ze zocht naar stoffen uit bepaalde vettige planten, maar vond ook moleculen die ze niet kon thuisbrengen. Dat bleken vetstoffen te zijn, die geproduceerd worden door een bepaalde bacterie, Thermocrinis ruber, die voor het eerst aangetroffen is in heetwaterbronnen in het Amerikaanse Yellowstone Park. Die bacterie groeit pas als het water heter is dan 80 graden Celsius.

Aangezien de Olduvaikloof een actief vulkanisch gebied was, is het niet vreemd te veronderstellen dat er heetwaterbronnen zijn ontstaan aan de oppervlakte. Het is goed mogelijk dat mensachtigen die daar leefden vlees van gejaagde dieren en in rauwe staat oneetbare knollen en wortelen kookten in het hete water. Ook is het denkbaar dat dieren in het hete water vielen en als 'kant-en-klaar-maaltijd' dienden voor de omwonenden.

Direct bewijs voor de prehistorische 'sous-vide'-bereidingswijze is er niet. De onderzoekers gaan nu op andere archeologische vindplaatsen op zoek naar vergelijkbare resten van heetwaterbronnen.

Vroeger dan vuur
“We kunnen in andere sites bewijzen dat er misschien warmwaterbronnen aanwezig waren, maar we hebben dan nog steeds geen bewijs voor de manier waarop de mens met deze bronnen omging. Dat is een kwestie van gedrag, en het begrijpen van het gedrag van uitgestorven soorten bijna 2 miljoen jaar geleden is erg moeilijk,” aldus Sistiaga in ScienceDaily.

Indien aangetoond kan worden dat de vroege mens zijn voedsel 1,7 miljoen jaar al kookte, zou dat een aanvulling zijn op de algemeen aanvaarde theorie van de Britse antropoloog Richard Wrangham. Hij beweerde, onder meer in zijn boek Catching Fire. How Cooking Made Us Human, dat (het brein van) de mens zich zo uniek heeft ontwikkeld door voedingsstoffen die gegaard en eetbaar gemaakt werden met vuur.
Dit artikel afdrukken