De boring vindt plaats in één van de meest barre plekken op aarde genaamd ‘Little Dome C’ waar temperaturen heersen van -25 tot -80 graden Celsius.

Tijdens het Pleistoceen (2,58 miljoen – 11,7 duizend jaar geleden) waren er ‘koude’ ijstijden en ‘warmere’ tussenperioden. Dat is terug te zien in ijskernen, ijsmonsters die uit pool- of gletsjerijs genomen zijn. Luchtbellen in het ijs bevatten informatie over de hoeveelheid broeikasgassen destijds in de atmosfeer. Zo kunnen wetenschappers meer te weten komen over de ijstijden en klimaatveranderingen in het verleden. Met die gegevens zijn modellen te bouwen om toekomstige klimaatveranderingen te kunnen voorspellen.

Momenteel gaat de oudste ijskern, ook uit Antarctica, zo’n 800.000 jaar in de tijd terug. Uit de analyse van die ijskern bleek dat de ijstijden en de warme perioden in het Pleistoceen elkaar elke 100.000 jaar afwisselden.

Het ijs in Little Dome C is zo’n 1,5 miljoen jaar oud. De boring begint eind 2021 en stopt begin 2024. Dan hopen de wetenschappers een diepte van 2,7 km bereikt te hebben. De eerste resultaten van hun werk zullen in 2023 verschijnen.
Dit artikel afdrukken