In de Ondertussen van vrijdag 1 mei vallen mij deze berichten op:

- gisteravond liet tv-programma Keuringsdienst van Waarde zien dat er van aardappelen ook desinfectiemiddelen gemaakt kunnen worden; daarmee kan het tekort in zorghuizen worden opgevangen (AD). Het zetmeel in een aardappel kan worden omgezet in suikers die vervolgens weer worden omgezet in alcohol, legt bierbrouwer Peter-Derk Muffels uit. Naar schatting kan circa een miljard kilo aardappelen niet meer worden verkocht, een ramp voor de aardappeltelers. Door de aardappelen in andere producten te verwerken gaan de oogsten niet volledig verloren. Mocht de crisis beklijven dan kan er ook nog behanglijm, ruitenwisservloeistof en wodka gemaakt worden van de aardappel, stelt voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer voor.

- de nodige huisartsen willen deugdelijk voedingsadvies aan hun patiënten kunnen geven. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat ongeveer de helft van 100 onderzochte Nederlandse huisartsen zich geholpen zou voelen met nascholing over voeding (Nieuwsvoordiëtisten). Naast gebrek aan kennis noemen de huisartsen gebrek aan tijd, financiering en communicatieve handvatten als barrières voor het geven van voedingsadvies. Met nascholing over doelgroepgerichte adviezen en veranderende voedingstrends hopen de huisartsen patiënten te kunnen motiveren hun voedingspatroon aan te passen.

- ongeveer 20 procent van de kievitsnesten en andere broedparen wordt leeggegeten door roofdieren. Dit jaar ligt de predatie van nesten in Friesland nu al vijf procent hoger dan het afgelopen jaar (Nieuweoogst). Beleidsmedewerker Inge van der Zee van de Bond Friese Vogel Wachten voorziet een 'slachting' onder de kuikens wanneer de eieren uitkomen. Ze denkt dat het broedsucces, het Bruto Territoriaal Succes, uiteindelijk op 50 procent zal uitkomen. 'Vorig jaar was dat 65 procent, krap aan voldoende.' Niet alleen predatie leidt tot een teruggang van de weidevogels. Ook de droogte resulteert in een slechte conditie van de kuikens. Daarom stelde de gemeente Friesland onlangs tachtig plasdraspompen beschikbaar om de kuikens vooruit te helpen.

Een paspoort voor planten? Sinds december vorig jaar moeten voor opplant bestemde planten vergezeld gaan van een plantenpaspoort met een vaste lay-out. Na wat onduidelijkheden in het begin lijkt de introductie ervan bij de meeste Nederlandse kwekers goed te verlopen (NieuweOogst).
Uit een enquête onder 65.000 Nederlanders komt naar voren dat Nederlanders door de coronacrisis gelukkiger zijn met het leven in Nederland dan ooit tevoren (Metronieuws).
Korte ketens zijn in een stroomversnelling geraakt sinds het uitbreken van de coronacrisis. “In alle onzekerheid waarin we nu verkeren, grijpen we als consument terug op dingen die vanzelfsprekend zijn. Lokaal geteelde producten zijn daar een voorbeeld van”, zo verklaart Wessel van Olst, voorzitter van de coöperatie Landwinkel (Boerenbusiness).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken