Zo’n miniflesje met een melkachtige substantie moest ik opdrinken van mijn gastheer. “Dat zuivert je darmen, je hebt minder kans op infecties en je darmen functioneren ook nog eens veel beter” was zijn advies. Nu heb ik nooit klachten van mijn darmen, dus als het geen kwaad kan, waarom niet? Hoewel ik jaren terug in Egypte twee dagen aan de schijt ben geweest en een ook keer in Jeruzalem een forse buikloop heb opgelopen. Toen waren enkele pilletjes cirpofloxacin - een antibioticum - bijzonder effectief.

In dat kleine flesje zitten dus heel veel gezonde bacteriën en die noemen we probiotica. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden (zowel de goede als de slechte bacteriën). En om het ingewikkeld te maken, hebben we ook nog prebiotica, symbiotica en dysbiotica. Schrik niet, ik wist het ook even niet meer en moest het opzoeken. Prebiotica zijn meestal voedingsvezels of beter gezegd dat is voeding die gunstig is voor je darmbacteriën. En symbiotica zijn pre – en probiotica samen, dus zonder antibiotica. Wat dysbiotica zijn weet ik niet, maar ze zijn berucht bij hippe alternatievelingen.

Pre- en probiotica zijn geen onzin, er is veel onderzoek naar gedaan. Ik ben er van overtuigd dat bijvoorbeeld voedingsvezels (prebiotica, zoals in volkorenbrood en groenten zitten) echt bijdragen aan een gezonder lichaam.

Veel wetenschappelijk onderzoek naar probiotica, meestal betaald door de producenten van deze bacteriën, levert bescheiden, positieve resultaten op. Het spul helpt soms een beetje, bijvoorbeeld tegen eenvoudige infecties of buikklachten. Toch wilde de Europese voedselwaakhond niet dat de grootste producent van deze miniflesjes op hun product vermelden hoe goed dat spul is voor onze gezondheid. Overigens hebben we in Nederland niet zulke goede ervaringen met drankjes met bacteriën er in. In een groot onderzoek bij ernstig zieke patiënten bleek toediening van die zogenaamde gezond makende bacteriën juist te leiden tot veel meer ellende. Dat had niemand verwacht, want de theorie is dat je met die goede bacteriën (probiotica) je darmen helpt om de ziek makende bacteriën te onderdrukken. Geen onlogische gedachte. Je moet dan wel iedere dag die zogenaamde goede bacteriën tot je nemen. Dat is leuk voor de fabrikant, want een levenslange therapie levert levenslang omzet.

En dan heb je ook nog dysbiotica, nu ben je nooit te oud om iets te leren, dus heb ik verder “gegoogled”. Op de zelfde website stond: “Een allergie ontstaat vanuit een geestelijke trauma en dat kan diep in onze matrix nestelen” en toen wist ik het. De hooikoorts waar ik dus aan lijd in het voorjaar, is dus een dysbiotische aandoening en komt voort uit een geestelijk letsel. Het is maar dat u het weet. Maar wat betekent “diep in onze matrix nestelen”? Ik geef het op en zal het simpel houden. We spreken voortaan van voedingsvezels en niet van prebiotica, we hebben het over goede en slechte bacteriën en niet over probiotica en we hebben het over antibiotica als we medicijjnen tegen bacteriële infecties bedoelen. Zo simpel moet het zijn.

O ja, dat witte drankje heeft echt geholpen, ik had geen buikklachten en heb ze nog steeds niet!

Fotocredits: Deviantart.com
Dit artikel afdrukken