De Gelderse Vallei slaagt erin de uitstoot van fijnstof uit de veehouderij met 30% extra te reduceren. Hoe? Doordat boeren en overheid creatief blijken te kunnen samenwerken. Frappant detail: de vergunningverlening, vaak juist een struikelblok waar het om de belangen van buren, boeren en hun dieren gaat, staat centraal in de geslaagde aanpak.
Wat in Noord-Brabant niet lukt, werkt in Gelderland prima, schrijft PigBusiness. Als gevolg van een praktische samenwerking tussen boeren en overheid is de uitstoot van fijnstof bij bedrijven in de Gelderse vallei met een extra 30% bovenop de wettelijke eisen gedaald.
In 2016 kwam het zogeheten VGO-onderzoek uit. In dit onderzoek wordt een relatie gelegd tussen de veehouderij en de gezondheid van de omwonenden. Fijnstof is een drager voor ziektekiemen die over kunnen springen van dieren naar mensen (zoönosen, zoals in ons land Q-koorts) en een bron voor aandoeningen aan de luchtwegen.
In Noord-Brabant besloot de provincie in te grijpen door te kiezen voor de wet-Diertallen, tegen de wens van de varkenshouders in de provincie in. In Gelderland koos men voor een andere weg en sloegen overheid en boeren juist de handen ineen. "In de Regio FoodValley worden met agrariërs en hun adviseurs aanvullende afspraken gemaakt die tot extra reductie leiden, maar tegelijk ook haalbaar en betaalbaar zijn. De aanpak richt zich vooral op maatregelen aan de bron, dus het verminderen van fijnstof ín de stal. Dit wordt in de regio ook toegepast bij biologische bedrijven," aldus PigBusiness. (Pluim)veehouders en overheid werken samen aan creatieve manieren - in de positieve zin van die woorden - om de fijnstofuitstoot terug te dringen. Dat is immers goed voor iedereen: buren, dieren en boeren.
Centraal in de aanpak staat de vergunningverlening: "Het afgelopen jaar zijn enkele tientallen vergunningen verleend waarbij extra maatregelen zijn toegepast, ook vaak in bestaande stallen. Dat is bijzonder, want bij de agrarische vergunningverlening is het niet gebruikelijk om ook aanpassingen aan bestaande onderdelen van het bedrijf te bespreken." Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij werkt ondertussen alweer aan nieuwe kansrijke systemen voor fijnstofreductie.
Dit artikel afdrukken
In 2016 kwam het zogeheten VGO-onderzoek uit. In dit onderzoek wordt een relatie gelegd tussen de veehouderij en de gezondheid van de omwonenden. Fijnstof is een drager voor ziektekiemen die over kunnen springen van dieren naar mensen (zoönosen, zoals in ons land Q-koorts) en een bron voor aandoeningen aan de luchtwegen.
In Noord-Brabant besloot de provincie in te grijpen door te kiezen voor de wet-Diertallen, tegen de wens van de varkenshouders in de provincie in. In Gelderland koos men voor een andere weg en sloegen overheid en boeren juist de handen ineen. "In de Regio FoodValley worden met agrariërs en hun adviseurs aanvullende afspraken gemaakt die tot extra reductie leiden, maar tegelijk ook haalbaar en betaalbaar zijn. De aanpak richt zich vooral op maatregelen aan de bron, dus het verminderen van fijnstof ín de stal. Dit wordt in de regio ook toegepast bij biologische bedrijven," aldus PigBusiness. (Pluim)veehouders en overheid werken samen aan creatieve manieren - in de positieve zin van die woorden - om de fijnstofuitstoot terug te dringen. Dat is immers goed voor iedereen: buren, dieren en boeren.
Centraal in de aanpak staat de vergunningverlening: "Het afgelopen jaar zijn enkele tientallen vergunningen verleend waarbij extra maatregelen zijn toegepast, ook vaak in bestaande stallen. Dat is bijzonder, want bij de agrarische vergunningverlening is het niet gebruikelijk om ook aanpassingen aan bestaande onderdelen van het bedrijf te bespreken." Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij werkt ondertussen alweer aan nieuwe kansrijke systemen voor fijnstofreductie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ja, Arnold, je bent dan te praktisch, want het stuk gaat over menselijke omstandigheden die op de ene plek wel en de andere niet gunstig werken. Ze maken het verschil, niet de technische dingetjes. Die zijn er het gevolg van. Voor jou niet. Geldt voor meer boeren. Daarom zitten ze in Brabant waarschijnlijk zo in de shit.
Excuus aanvaard maar Dick dat dacht ik al, pas op voor de valkuil. Veel gepraat weinig wol, of ben ik dan weer te praktisch?
Als je als sector in het nauw gedreven wordt en de maatschappij heeft een punt los het op met robuuste maatregelen en laat zien dat je hen serieus neemt, Dick neem maar aan dat ik weet waarover ik praat. Is vaak een wat langere weg maar wel strategischer en krijg je misschien van de consument een bonus.
Arnold, excuses. Ik bedoelde sociaal procesmanagement.
Dick juist procesmanagement.
De aanpak richt zich vooral op maatregelen aan de bron, dus het verminderen van fijnstof ín de stal. Dit wordt in de regio ook toegepast bij biologische bedrijven,"
Wat zijn die maatregelen en de resultaten?
Of andere processen binnen het management?
Te denken valt, hoe communiceer ik wat?
Dan moet je je afvragen hoe lang houd je de omgeving tevreden en keert zich dat zich straks niet tegen de sector.
Dat de verhoudingen in Brabant zijn vastgelopen kon je gif op innemen. Andere verhoudingen andere mentaliteit en andere uitgangspunten, menselijkerwijs allemaal zeer begrijpelijk.
Arnold, die zit in het procesmanagement. Daar gaat het over. Niet de techniek. In Brabant zijn de verhoudingen vastgelopen.