De Amerikaanse warenhuisketen Sears heeft faillissement aangevraagd. Als het 126 jaar oude bedrijf, een begrip in alle Amerikaanse huishoudens, wordt opgedoekt, is dat “een van de belangrijkste slachtoffers in de golf van bankroeten die de retail sector heeft beleefd in de afgelopen jaren”, schrijft persbureau Reuters.

Winkelbedrijven 'met-een-dak-en-deur' zijn niet bestand tegen de prijzenslag die door het online winkelen is veroorzaakt, aldus Reuters. In oktober vroeg Sears surséance van betaling aan. De CEO van het bedrijf, Edward Lampert, legde de schuldeisers een reddingsplan voor, maar dat mocht niet baten. De sluiting van de honderden Sears-winkels zal de 68.000 medewerkers hun baan gaan kosten.

“Het is een wrede ironie, want ooit deed Sears de retail sector zelf op een gelijkaardige manier op zijn grondvesten daveren”, schrijft het FD. Sears begon in 1893 namelijk als postorderbedrijf Sears, Roebuck & Company, en groeide uit tot het grootste winkelbedrijf ter wereld. Na de overname door concurrent Kmart in 2005 werkten er 355.000 Amerikanen. Sinds het bedrijf in 1993 zijn postorderactiviteiten opdoekte, is het links en rechts ingehaald door online retailers als Amazon.

Op 26 maart 2019 organiseert Foodlog samen met Emerce het congres Digital Food. Het innovatieve evenement over onder andere online supermarkten die de boodschappenwereld veroveren. Schrijf je hier in en profiteer van €100 Early Bird-korting!
Reuters - On brink of demise, Sears to reconsider billionaire chairman's bid
Reageer
  • Deel
Druk af