In Portugal worden grazende geiten ingezet om bossen kaal te vreten om daarmee bosbranden in bewoonde gebieden te voorkomen. Het idee ontstond bij de Portugese geitenhoudster Ana Fontes, die een proef deed met haar eigen kudde. Het lukte de 26 geiten van Fontes om in 3 maanden tijd een halve hectare te verorberen, schrijft de Volkskrant.

Portugal is het land met de meeste bosbranden in Europa. Bij de bosbranden van 2017 kwamen 112 Portugezen om het leven. Sindsdien is er enorm veel vraag naar de ‘brandweergeiten’. De grazers kunnen vooral bij de horizontale brandverspreiding een rol spelen. “Ze werken efficiënt en ze zijn goedkoper dan een man met een machine,” zegt Filipe Oliviera, Fontes’ partner. Het kabinet investeert €5 miljoen in de grazers. De Portugese staatssecretaris voor Bossen, Miguel Freitas, heeft dit jaar 18 kuddes (3.000 dieren) aan het werk gezet en is van plan volgend jaar in 100 kuddes te investeren.

Van oudsher werden in Zuid-Europa schapen en geiten nuttig ingezet om de overgang tussen vlakte en heuvels vrij van brandgevaarlijke begroeiing te houden tegen de verspreiding van bosbranden. Het idee van Fontes grijpt terug op oude praktijken.
de Volkskrant - ?Brandweergeiten? moeten de Portugese bossen kaalvreten om vuurzeeën te voorkomen
  • Deel
Druk af