'Portiegrootte' vinden velen een vaag begrip. Immers, wat is voor jou of je veel langere buurman de juiste portiegrootte?

In Groot-Brittannië bestaan er geen richtlijnen voor portiegroottes, behalve dan voor de '5 a day' - eet dagelijks 5 porties van 80g groente en fruit. Engelse fabrikanten bieden geen enkel houvast om de Britten te vertellen wat een portie is. In Nederland probeert het Voedingscentrum ons tenminste nog iets bij te brengen over de juiste porties door het gewicht of het aantal cc's ervan te noemen.

Porties groeien
Ondertussen worden onze borden en glazen groter. Daardoor groeide de afgelopen 20 jaar de hoeveelheid eten en drank op ons bord en in ons glas met de helft, aldus een rapport van de British Heart Foundation uit 2013. De grootte van een nam in die periode met 17% toe. Dat betekent dat iemand die 1 koekje per dag neemt nu jaarlijks 3330 kcal meer binnen krijgt dan in 1993. Ook gezond voedsel bevat calorieën en is dus niet bedoeld voor onbeperkte consumptie.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat we porties vaak overschatten, het caloriegehalte juist onderschatten en niet compenseren voor grotere porties door bijvoorbeeld een maaltijd over te slaan of nog een paar extra rondjes te joggen.

Hand is proportioneel
Daily Mail vroeg Sian Porter van de BDA om uit te leggen wat een goede portie is als je die afmeet aan je hand. Handen heb je immers altijd bij je, zodat je altijd de geschikte portiegrootte berekenen. Daarnaast is je hand als maat ook nog eens een proportioneel precisie-instrument: ben je groter, dan heb je meestal ook een grotere portie nodig. Ook voor kinderen zijn hand-size porties geschikt.

portiegrootte hand Daily Mail
Handy guide to portion sizes Daily Mail


Porter kwam met het volgende rijtje:
Koolhydraten zoals ongekookte pasta en aardappelen: gebalde vuist
Vlees: palm van je hand (geen vingers)
Witte vis: de grootte van je hand, inclusief je vingers.
Vette vis: palm van je hand
Sla en spinazie: 2 hele handen vol
Groenten: de grootte van je gebalde vuist voor 80gram (1 van de '5 a day')
Klein fruit zoals bessen: 2 handpalmen vol
Vetten/boter (inclusief smeersels als pindakaas): je duim, van de knokkel tot je puntje
Noten: 1 handpalm
Kaas: 2 duimen
Chocolade: je vinger (100 calorieen / 20 gram)
Cake: 2 vingers

Fotocredits: Scales, melton_dominic
Dit artikel afdrukken