Nog nooit was bewezen dat mensen dikker worden van grote porties. Nu lijkt het wel bewezen: ‘size really matters’.
Tot voor kort leken zaken als overgewicht en gebrek aan zelfbeheersing de oorzaak van overeten. Een onderzoek van de Universiteit van Cambridge, verschenen in de Cochrane Database of Systematic Reviews, levert het meest overtuigende bewijs tot nu toe.
Co-auteur Dr. Garets Hollands zegt: "Het lijkt voor de hand liggend dat mensen meer eten bij grotere porties, maar tot nu toe was het bewijs gefragmenteerd en het algehele plaatje onduidelijk".
Voedingsprofessor Brian Ratcliffe reageert op het onderzoek: "Mensen willen geen voedsel achterlaten en verspillen, dus ze eten wat ze krijgen. Of ze vinden grotere porties gewoon aantrekkelijker."
Het verkleinen van porties in supermarkten, restaurants en thuis kan helpen overeten en obesitas te verminderen. Ook het verder weg zetten van grotere verpakkingen of een limiet stellen op de grootte van een portie kunnen helpen. Maar je kunt zelf ook helpen, het is gemakkelijk om thuis kleinere borden of glazen te gebruiken.
Waar voor je geld
Een fors probleem ligt ook bij de prijs per ons of kilo. Nu is het vaak voordeliger om grotere verpakkingen te kopen. De onderzoekers stellen daarom een restrictie voor op prijsverlagingen voor grotere verpakkingen. Co-auteur Ian Shemilt: "Het is nu veel te gemakkelijk en het biedt vaak meer waar voor je geld om te veel te eten en te drinken". Grote porties moeten niet goedkoper per gram, maar juist duurder worden.
Een aantal restaurants biedt al porties van verschillende groottes aan tegen een passende prijs. Dit lijkt een stap in de juiste richting om overconsumptie te voorkomen.
Fotocredits:’Buffalo Nachos at Buffalo Bills’, pointnshoot
Dit artikel afdrukken
Co-auteur Dr. Garets Hollands zegt: "Het lijkt voor de hand liggend dat mensen meer eten bij grotere porties, maar tot nu toe was het bewijs gefragmenteerd en het algehele plaatje onduidelijk".
Maar je kunt zelf ook helpen, het is gemakkelijk om thuis kleinere borden of glazen te gebruikenDe onderzoekers vergeleken 61 studies met een totaal van 6.711 deelnemers. Ze ontdekten dat verkleinen van de porties het calorieverbruik met wel 279 kcal kan verlagen. Dat is toch bijna een saucijzenbroodje per dag dat je ongemerkt niet binnen krijgt. Voor Amerikanen loopt dit getal op tot wel 527 kcal. Opvallend is dat dit voor ons allemaal geldt. Het effect was niet anders voor mannen dan voor vrouwen. Ook BMI, gevoeligheid voor honger en controlegedrag rondom eten waren niet van invloed.
Voedingsprofessor Brian Ratcliffe reageert op het onderzoek: "Mensen willen geen voedsel achterlaten en verspillen, dus ze eten wat ze krijgen. Of ze vinden grotere porties gewoon aantrekkelijker."
Het verkleinen van porties in supermarkten, restaurants en thuis kan helpen overeten en obesitas te verminderen. Ook het verder weg zetten van grotere verpakkingen of een limiet stellen op de grootte van een portie kunnen helpen. Maar je kunt zelf ook helpen, het is gemakkelijk om thuis kleinere borden of glazen te gebruiken.
Waar voor je geld
Een fors probleem ligt ook bij de prijs per ons of kilo. Nu is het vaak voordeliger om grotere verpakkingen te kopen. De onderzoekers stellen daarom een restrictie voor op prijsverlagingen voor grotere verpakkingen. Co-auteur Ian Shemilt: "Het is nu veel te gemakkelijk en het biedt vaak meer waar voor je geld om te veel te eten en te drinken". Grote porties moeten niet goedkoper per gram, maar juist duurder worden.
Een aantal restaurants biedt al porties van verschillende groottes aan tegen een passende prijs. Dit lijkt een stap in de juiste richting om overconsumptie te voorkomen.
Fotocredits:’Buffalo Nachos at Buffalo Bills’, pointnshoot
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#4 Astrid, de uitkomst van het onderzoek was juist dat het gevoel van 'vol zitten' niet betrouwbaar is. De mensen wiens kom werd bijgevuld, waren niet meer of minder verzadigd dan de mensen die minder aten. Zelf stop ik (ook) eerder met eten dan anderen en zal ik bij twijfel eerst afwachten of de 'etensdrang' uit zichzelf verdwijnt, of inderdaad door te drinken, maar er zijn genoeg momenten over waarop ik er niet helemaal 'bij' ben, denk aan sociale gelegenheden met een drankje erbij, of een snoeppot bijvoorbeeld...
Terug naar het aangehaalde onderzoek, zie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15761167
"RESULTS: Participants who were unknowingly eating from self-refilling bowls ate more soup [14.7+/-8.4 vs. 8.5+/-6.1 oz; F(1,52)=8.99; p<0.01] than those eating from normal soup bowls. However, despite consuming 73% more, they did not believe they had consumed more, nor did they perceive themselves as more sated than those eating from normal bowls. This was unaffected by BMI.
DISCUSSION:
These findings are consistent with the notion that the amount of food on a plate or bowl increases intake because it influences consumption norms and expectations and it lessens one's reliance on self-monitoring. It seems that people use their eyes to count calories and not their stomachs. The importance of having salient, accurate visual cues can play an important role in the prevention of unintentional overeating."
Zowel Michel #1 en Hans #3 hebben naar mijn idee gelijk. De kunst is naar je lijf te luisteren en om nee te zeggen als men nog een keer wil opcheppen, terwijl je al vol zit. Als ik genoeg heb aan 1 kom soep(meestal niet)en men vult tussendoor bij dan hebben ze toch echt pech, want ik eet tot ik vol zit. Andere mensen hebben dat vermogen nu eenmaal niet, dat moet je jezelf aanleren. Het scheelt ook of je voldoende water over de hele dag drinkt, vaak wordt honger verward met dorst en als je genoeg drinkt hb je ook minder snel een hongergevoel, eet je ook vanzelf minder.
Ik hoop toch niet dat mijn porties groente en fruit kleiner moeten worden, wat daar word ik niet dik bam, wel die plakken pompoencake die ik nu even tijdelijk in huis heb............
#1 Of het terecht/gepast is om grote porties duurder te maken weet ik niet, maar de complexe eetproblematiek afdoen als het niet 'nemen van eigen verantwoordelijkheid' gaat wat mij betreft voorbij aan de aard van de mens en de imperfecties van ons bewustzijn.
Gezien je artikel uit 2013 ben je een 'bewuste eter', maar onderzoek wijst uit dat we maar beperkt inzicht hebben in wat we naar binnen schuiven. Wat je eet is wat je hebt leren eten, ook wat porties betreft. We vinden de porties in de V.S. groot, maar daar zijn ze ermee opgegroeid. Ook hier lijken de porties te groeien en wie nu opgroeit heeft andere referenties dan wij.
Als je mensen een kom soep geeft en deze stiekem bijvult tijdens de maaltijd, eten ze meer. Eenmaal besloten dat de kom soep een acceptabele portie is, gaan de gedachten ergens anders heen en het grotere volume aan soep valt vrijwel niemand op. We eten tot de kom leeg is. Het schijnt ook te zijn dat grotere borden leiden tot meer consumptie, ook een teken dat we relatief en grof meten in plaats van absoluut en precies. Eten voor de tv zorgt ervoor dat we niet doorhebben dat we aan het eten zijn; minder registratie en daardoor meer consumptie. Niet dat hier niet op in te grijpen is, maar we zijn er niet bepaald op toegerust.
Wie eten extra aandacht geeft, bijvoorbeeld door een calorieendagboekje bij te houden, zal aandacht op andere gebieden moeten verminderen. Overwerkt, een ziek kind, geldzorgen, genoeg redenen om de aandacht voor 'echt', 'duurzaam' en 'gezond' eten te laten verslappen. Sterker nog: laat iemand anders je eetgedrag eens vastleggen en daar vragen over stellen aan het eind van de periode. Ik durf te wedden dat er flinke verschillen zijn tussen je perceptie en de realiteit.
In dit verband ook interessant: http://www.sg.uu.nl/nieuwsblog/2015/09/16/fit-blijven-ligt-niet-alleen-aan-jezelf
Het bericht ontbeert een belangrijk voorbehoud. Het is, zo blijkt uit het onderzoek, nog steeds niet duidelijk of portieverkleining ook op de lange termijn tot een lager lichaamsgewicht leidt. Alleen het effect ervan op de korte termijn is nu bewezen.
Totdat ook het effect op lange termijn bewezen is, lijkt het mij te vroeg om al beleid te gaan maken dat voor kleinere porties moet gaan zorgen.
Eerste zin van het artikel suggereert dat overgewicht de oorzaak is van overeten. Ik zou het eerder andersom zien.
‘Grote porties moeten duurder worden’ > dit vind ik typisch iets van de eigen verantwoordelijkheid niet (willen) nemen, en de pijn maar bij een ander te leggen.