De eerste versie van Portie-online staat nu online, meldt Nieuws voor Diëtisten. De informatie komt uit een database die het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum (VC) en de Wageningen Universiteit (WUR) heeft opgesteld en onderhoudt. Basis is het Maten, gewichten en codeboek van 2003, aangevuld en geactualiseerd met gegevens uit onderzoeken en toepassingen van de WUR, het VC en het RIVM.

Op Portie-online kun je zoeken op voedingsmiddelengroep, productnaam en NEVO-code (NEVO is het Nederlands Voedingsstoffenbestand, uitgegeven door het RIVM en te bekijken via NEVO-online). Om een voorbeeld te geven: bij eieren worden onder meer de gemiddelde gewichten van small, medium en large eieren gegeven en die van krielkippeneieren en eieren met dubbele dooiers. In deze versie staan gegevens over generieke voedingsmiddelen in 13 NEVO-productgroepen. Tien productgroepen zijn nog niet beschikbaar. Het RIVM meldt op de website dat deze later worden toegevoegd, net zoals merkgebonden en nieuwe gegevens. Portie-online is vooralsnog alleen bedoeld voor gebruik door professionals. Zij kunnen er content en kennis voor aanleveren.

Mogelijk komt er in een later stadium een consumentenversie. Deze zal dan aangepast moeten worden aan de behoeften van consumenten, vertelt woordvoerder Ron Beekman van het RIVM ons. Hij onderstreept dat het Voedingscentrum in het leven is geroepen om consumenten te informeren. Geen wonder dus dat datzelfde Voedingscentrum het Eetmaatje introduceerde om uit te leggen hoe een portie eruitziet. Dat bleek hard nodig, want portiegrootte is een even verwarrend als beladen begrip waarmee ook de Consumentenbond nogal moeite heeft.

Gelukkig blijken we onze portiegroottes letterlijk zelf in de hand te hebben: met vuistregels kun je door je eigen handen als uitgangspunt te gebruiken overal de voor jou geschikte portiegrootte berekenen. De geldt ook voor kinderen naarmate hun handen meegroeien met hun lijf.
Dit artikel afdrukken