In de 10 keer dat ik mocht stemmen voor de Tweede Kamer heb ik één keer getwijfeld aan wie ik mijn stem zou geven. Dit keer, een week voor de komende verkiezingen, dreig ik helemaal af te haken. Ik ben een ernstig zwevende kiezer geworden.
Er zal niet veel veranderen
De traditionele partijen met een boerenaanhang zoals CDA, VVD en SGP zien met lede ogen hun stemmers naar de nieuwkomers verdwijnen. Ze staan voor de uitdaging om het beschaamde vertrouwen van de afgelopen 4 jaar terug te winnen. De partijen zónder hebben het een stuk makkelijker.
Onze boerenstem gaat naar partijen die de veestapel in stand houden, en daarom zal het aantal boeren wederom halveren. En trots dat we zijn op boeren!Links Nederland zet in op krimp van de veestapel. De één overtreft daarin de ander. De PvdD is altijd al helder geweest over minder dieren en vindt daarom de stikstofcrisis een cadeautje. De dierenpartij zet in op 75% krimp. D66 is de partij van de klimaatdrammers, het halveren van de veestapel en draagt de landbouwkringloopvisie van professor Imke de Boer uit. Tegelijk wil de partij ook gewoon bouwen en vliegen. D66 denkt met 50% krimp twee vliegen in één klap te slaan. Groen Links en PvdA liften op die gedachte mee. Ze geven ook oplossingsrichtingen aan, maar daar durven boeren niet aan. Kosten gaan namelijk altijd voor de baat. Welke boer wil afhankelijk zijn van de politiek voor zijn inkomen, gebaseerd op een heffing op vlees en zuivel of de BTW? Of erger nog, de gunst van de consument?
Volgens premier en lijsttrekker Mark Rutte van de VVD kunnen de A15 en Lelystad Airport er gewoon komen en hoeft de veestapel niet te krimpen. Kwestie van innovatie. Ook voor het CDA en de SGP is krimp van de veestapel geen doel. De ChristenUnie ziet krimp niet direct als doel maar wil naar ‘een meer extensieve landbouwsector, met een kleinere veestapel en minder veevoer van ver’.
Boerenvoorman JanCees Vogelaar van Ja21 wil uit de EU want hij is er klaar mee dat boeren door 'een hoepeltje moeten springen' voor een paar rotcenten. Met een grondgebonden melkveehouderij, ruilverkaveling en het afschaffen van onzinnige wetgeving kan de kostprijs van een melkveehouder met 5 cent per liter omlaag. Forum voor Democratie denkt er zo ongeveer hetzelfde over, want ook voor die partij schreef Vogelaar de landbouwparagraaf. De nieuwe Boerburgerbeweging verplaatst het ministerie van Landbouw naar het Oosten van het land. BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas wil dat elke maatregel op het boerenerf moet worden doorgerekend en verwacht dat de overheid vervolgens de ongedekte kosten bijpast. Volgens het CDA is er helemaal niet zoveel aan de hand en moeten de prijzen ‘eerlijker’.
Wie het zo aanhoort, concludeert dat er na de verkiezingen van volgende week niet zoveel verandert. De peilingen laten zien dat de partijen die géén krimp van de veehouderij willen het weer voor het zeggen krijgen. Er komt ook géén heffing of hogere BTW op vlees of melk.
Godzijdank. Wij kunnen koeien blijven melken en varkens voeren en houden ieder steeds 7 arbeiders aan het werk en de fabrieken vol.
Het al bestaande en krimpende GLB potje zal worden ingezet voor de biodiversiteit en het klimaat. Er ligt wel een stikstofwet. Dat wordt nog wel een dingetje. We zullen weer extra moeten innoveren om ons vee te behouden.
De geschiedenis leert dat innoveren saneren betekent. Onze boerenstem gaat naar partijen die de veestapel in stand houden, en daarom zal het aantal boeren wederom halveren. En trots dat we zijn op boeren!
Het PBL rekent een aantal verkiezingsprogramma’s door. Ik zou de balans voor boeren wel eens opgemaakt willen zien worden door Krijn Poppe en Petra Berkhout .
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
BoerBurgerBeweging toch met één zetel in de kamer. Toch proef ik niet veel enthousiasme over deze nieuwe partij. Wat was er mis met boer Koekoek destijds?
Misschien een beetje late inmenging. er moet ook nog gewerkt worden op de boerderij. Maar interessant draadje.
#8 je geeft aan dat het vooral een keuze is op ideologie. Daar ben ik het volledig mee eens, ware het niet dat veel partijen hun ideologie lijken te zijn verloren en op gebied van landbouw hun kennis al lang geleden te hebben geëxporteerd of op dit vlak zelfs andere ideologische normen en waarden lijken na te streven als het gaat om boeren dan op andere politieke vlakken binnen de eigen partij als het gaat om burgerbelangen. Althans dat is mijn mening. Ik ben het met Hendrik in #27 eens. Over je autoritje: "With a Cochrane concoction of sadness, of bitterness, and of anger in his voice he muttered, "Well that's progress I suppose".
#44 rond 1850 toen de kringlooplandbouw avant la lettre, hoogintensief en kleinschalig zege vierde, zag de keuterboer met indirecte medewerking van de barmhartige rentmeesters van onze samenleving in zo'n 200 jaar evolutie zijn werkjaar met een maand verlengd worden. Bittere armoede met maar één uitweg harder werken met het ganse gezin om alsmaar groeiende pachtschulden door afnemend bezit in te lossen. Echter in enkele decennia was het gedaan en liep het platteland aldaar leeg. Het gepeupel is waarschijnlijk altijd gepeupel gebleven, maar nu voor een andere broodheer. Die shit heeft dus na eeuwen van ellende toen eindelijk de fan geraakt, maar zo'n 30 jaar later weer en toen na die crisis zo'n 30 jaar later weer. Die shit gaat de fan zeker nog wel een keer raken en dan wordt men pas wakker denk ik.
Een ding wie voor een dubbeltje geboren is, zal geen kwartje worden zegt ons ma altijd. (Familie)bezit is erg bepalend voor de ontwikkelruimte en de autonomie die je hebt als boer in mijn optiek. Het is een lust, maar ook een last, als een soort van Noblesse oublige. Dit landbouwvraagstuk begrijpt of wil links mijns inziens niet begrijpen/aanvoelen en rechts begrijpt het maar als te goed en is niet welwillend hier aan te tornen. Het pachtdossier is weer vooruitgeschoven. Nergens geen woord over te vinden, maar voor een autonome evenwichtige landbouw een cruciaal dossier.
#62 Is er zoveel veranderd in de belangenbehartiging? Piet Hoogland heeft gelijk in het mestvraagstuk mijns inziens #64 . De akkerbouw hierin betrekken is nicht im Frage. Een flank weet heel goed te vertellen wat de akkerbouwers moeten willen. Dat zogenoemde rentmeesterschap is nog niet verdwenen.
Nico Gerrits,
Als dan vergunde stikstof verhandelbaar gemaakt is en activiteiten (zowel industrieel als agrarisch) deels niet (volledig) vergund zijn dan lijkt mij de stelling of de wens "de omvang van de veestapel moet behouden blijven" niet realistisch.
Boy Griffioen,
De voorbeelden die ik gaf zijn al huidige praktijk.
De achterkant van de sigarendoos
Er zijn 87 Natura2000 gebieden waarin habitattypen voorkomen met een KDW van 714 mol of lager. Om in de helft van de in totaal 132 gebieden onder die KDW te komen, zoals in een recente publicatie van de Rijksoverheid wordt vermeld, de depositie moet worden teruggebracht van 1400 mol (gemiddeld over alle Natura2000 gebieden) tot ten minste 700 mol. Veertig procent van de depositie, 560 mol, is afkomstig uit andere sectoren dan de landbouw en het buitenland. Hoe en of dat verminderd kan worden is volslagen onduidelijk. Wat de landbouw dus maximaal mag bijdragen aan dedepositie is 700 – 560 = 140 mol, terwijl de huidige bijdrage 840 mol is (60% van 1400). Er is dus een reductie nodig van 83,3%. Omdat de depositie berekend wordt uit de emissie zal dus de landbouwemissie met 83,3% moeten verminderen.
Mr. Harm van Riel zaliger, senator voor de VVD, had dit op de achterkant van een sigarendoos (Hofnar Bolknak) aan zijn medesenatoren kunnen voorrekenen, om zo de totale waanzin van de Stikstofwet duidelijk te maken. En hen tevens de cruciale vragen kunnen stellen “welke KDW” en “hoe denkt u over de onzekerheid van de rekenmodewllen”.
Ik mis hem.
@marco ja dat probeer ik precies te zeggen. Tot ik dat zie gebeuren heb ik er geen vertrouwen in. Spaarlamp strategie voor voedsel.