Melkveehouder Bennie Stevelink uit Deurningen in Overijssel publiceerde een opinie over de radicalisering en verrechtsing onder Nederlandse boeren door het optreden van de Farmers Defence Force (FDF). De tekst verscheen op Nieuwe Oogst en Foodlog. Het leidde tot bedreigingen. Stevelink berichtte daar zelf al over op Foodlog.

Eén van de bedreigingen luidde "we gaan je monddood maken". Toen Stevelink vroeg of ze hem misschien ‘dood’ wilden maken, kreeg hij te horen: "Zo zijn we niet, maar we komen je wel opzoeken.” Het lijkt erop dat de bedreigingen te maken hebben met een opmerking van voorzitter Mark van den Oever van de FDF. Hij liet via de Facebook-pagina van zijn organisatie weten: "Schandalig! FDF wordt vergeleken met een terroristische organisatie als RAF met 34 doden op het geweten. Strijders, kunnen jullie ons helpen? Dit gaat zo niet goed!"

Bij een bijeenkomst van FrieslandCampina werd hij enkele dagen later aangesproken door een boer uit zijn dorp. Stevelink: "Hij gaf aan dat hij mijn ramen binnenkort wilde ingooien."

Stevelink schrok aanvankelijk wel, maar was niet echt onder de indruk. Op advies deed hij toch aangifte. Vandaag meldt Tubantia dat de politie zijn aangifte niet wilde opnemen. De bedreigingen waren niet expliciet genoeg. "Ze hebben wel mijn gegevens genoteerd en een notitie gemaakt, dus als ik bel weten ze wat er speelt.” Tubantia kreeg van de politie te horen dat iedereen in Nederland aangifte mag doen van bedreiging, maar dat er een verschil is tussen bedreigd worden en bedreigd voelen.
Tubantia - Boer Bennie uit Deurningen bedreigd door collega-boeren: ?Ze willen mij monddood maken?
Reageer
  • Deel
Druk af