De Poolse minister van Milieu, Piotr Wozniak maakte woensdag bekend dat Polen vanaf 2014 op commerciële basis schaliegas gaat winnen. Daarmee wordt het het eerste Europese land dat deze controversiële energiebron aanboort. In de VS en Canada wordt al schaliegas gewonnen, in diverse Europese landen vinden proefboringen plaats (Denemarken, Groot-Brittannië) maar in bijvoorbeeld Frankrijk zijn die zelfs wettelijk verboden.

In de Poolse bodem zou 4000 miljard kubieke meter winbaar gas zitten, al zijn er ook terughoudendere schattingen die op reserves tussen de 800 en 2000 miljard kubieke meter uitkomen. Polen heeft haast, omdat exploiteren van de eigen gasvoorraden zou betekenen dat het land minder afhankelijk wordt van Russisch gas. Ook zou Polen met minder - milieubelastendere - kolen toe kunnen voor zijn electriciteitsopwekking.

De meeste experts zijn het er echter wel over eens dat er nog wel wat jaren van investeringen in boorputten en gasinfrastructuur overheen zullen gaan voordat de schaliegasproductie enig niveau van betekenis bereikt. Dat schrijft Le Figaro.
Dit artikel afdrukken